АРТ - сцената през август

Златю Бояджиев, "Стара къща в Пловдив", 1957

АРТ - сцената през август | StandartNews.com

София. През отпускарския сезон повечето хора залагат на пътувания и морски приключения, но софийската арт- сцена представя интересни алтернативи и за останалите в бетоновата джунгла. 

Мащабна изложба по проекта Like. Bulgaria можете да посетите между 25 юли и 31 август в уютното пространство на галерия Vivacom Art Hall (ул. Гурко 4-6). Проектът стартира преди близо половин година спонтанно и шеговито, когато на Николай Тонков, творчески директор на базираното в София и Берлин дизайн студио Formschlag, хрумва простата сама по себе си идея, да направи нещо позитивно. Поства първата визия на Like. Bulgaria във facebook и от like на like, и от share на share, шест месеца по-късно проектът има над 10 000 фена, повече от 120 чудесни визии, а красивите моменти и места на България достигат до все повече българи и техните социални кръгове във всяка точка на света. Усещането да видите визиите в голям размер на стената пред себе си е неповторимо, но от любопитство можете да разгледате първо facebook страницата на проекта. България е една. Харесайте я!

От 1 до 31 август 2013 Галерия „Лоранъ" представя забележителна експозиция от живописни творби, дело на едни от най – известните български художници от миналия век. Посетителите ще имат възможност да се полюбуват, а също и да закупят, оригинални маслени платна на Златю Бояджиев, Никола Танев, Илия Петров, Данаил Дечев, Борис Ненов, Пенчо Балкански. Сред множеството ценни картини, подредени в арт салона на „Оборище" 16, изкушените от изкуството на големите ни майстори ще бъдат силно заинтригувани от двете изложени произведения на Цанко Лавренов – изпълнените с характерен маниер и колорит „Асеновградски къщи", както и по – ранната, модернистична творба на художника „Голо тяло". 

На изкуството на Бистра Винарова - изложба живопис, графика и рисунки от фондовете на Централния държавен архив за първи път пред българска публика, ще можете да се насладите в Националния музей на българското изобразително изкуство(Пл. „Княз Александър I" № 1) в периода 23 юли - 30 септември. За първи път Централният държавен архив показва пълна колекция от произведения на български художник, съхранявани в Националния архивен фонд. Изложбата разкрива новаторството на една смела в творческите си пориви личност, прехвърлила още в 20-те години на ХХ век мост отвъд регионалния консерватизъм, отвъд тесните граници на нашето „родно" към модерния възглед за европейско изкуство - идея, към която се стремим и днес.

Националният музей на българското изобразително изкуство пък предлага едно ретроспективно връщане към Живописта и скулптурата на 20-ти век. Изложбата ще се проведе от 18 юли до 29 септември и осветлява темповете на промените в нашето изкуство през избрани произведения на големите български майстори. От наследството на първомайсторите, през тежненията на творците от 20-те и 30-те години, през стремежите и постиженията на художниците от 60-те, 70-те, 80-те години, зрителите ще имат възможност да се потопят в сложния, често противоречив, но и изпълнен с оптимизъм български художествен 20 век. 

Открива се и юбилейна изложба 120 години Народен Музей с автори Андрей Тонев и Анита Комитска. Изложбата е организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и се провежда в рамките на Шишманови дни 2012, посветени и на 150-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов. В изложбените зали на музея пред посетителя се разкрива богатството и очарованието на етнографското наследство на българските етнически територии, както и на други етнически общности, обитавали българските земи – каракачани, арменци, роми калайджии и др. В последната зала посетителят ще види подаръци на царското семейство, сред които носия на царица Йоанна, подарена от българите в Прилеп през 1941.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай