Архитект: Пламен Георгиев няма вина за терасата

Георгиев няма вина, че е получил нотариален акт за нещо, което го няма в проекта

Архитект: Пламен Георгиев няма вина за терасата | StandartNews.com

Този тип нарушения не са изключение, а много масова практика в Столичната община. Затова още в началото нашето искане към Общината беше за цялостна проверка на работата на дирекция „Общински строителен контрол”, която тогава беше ръководена от Влади Калинов. Това обяви в интервю за бТВ председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов по повод казуса с терасата на бившия вече шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

В деня, в който изказахме това искане, архитект Калинов беше освободен от тази длъжност, уточни Игнатов.

Междувременно Камарата на архитектите поиска да направи и независима експертна проверка на сградата, в която е имотът на Георгиев. Собствениците са получили писма от общината, за да дадат съгласие да бъдат предоставени строителните книжа за апартаментите им. Разрешение трябва да даде и бившият шеф на КПКОНПИ.

Досега не сме получили разрешение от собствениците, доколкото разбирам някои вече са отказали, обяви председателят на Камарата на архитектите.

„Естествено г-н Георгиев няма вина, че е придобил и е получил нотариален акт за нещо, което го няма в проекта. Това е вина на хората, които са създали тази сграда – строителя и инвеститора, които са използвали вратички в процедурите. Има един ключов момент между проекта, въвеждането на сградата в експлоатация и създаването на нотариалните актове няма връзка. И често преди създаването на нотариалните актове, към тях се създават допълнителни площи, които ги няма в оригиналния проект”, обясни Борислав Игнатов.

От камарата продължават да настояват за проверка на дирекция „Общински строителен контрол” назад във времето, за да се прекрати практиката сградите в столицата да „обрастват” с допълнителни помещения и дори цели етажи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай