Англия търси 40 000 медсестри, разчита на България и Полша

Тестовете по английски език да бъдат по-лесни, предлагат от Британския съвет за медицински грижи

Англия търси 40 000 медсестри, разчита на България и Полша | StandartNews.com

Остър недостиг на медицински сестри има във Великобритания. Страната ще търси да наеме 40 000 бели касинки от ЕС и най-вече от Източна Европа, пише Daily Mail, цитирана от money.bg.

От Националната здравна служба на Острова посочват, че според плановете ще бъдат търсени медицински сестри от страни като Полша и България, тъй като разходите за тяхното допълнително обучение и квалификация са много по-ниски. Също така малко британци искат да извършват тази работа.

Предложението за търсене на кадри в ЕС и конкретно в Източна Европа идва от британския Съвет за медицински грижи и акушерство.

От него смятат, че за желаещите да се преместят да работят в Обединеното кралство трябва да се провеждат по-лесни тестове за английски език с цел те да бъдат "окуражени" да кандидатстват там. Това ще помогне за запълването на около 42 000 свободни места за медицински сестри там.

"Проблемът в Обединеното кралство е свързан с това, че не много хора искат да се заемат с тази работа", коментира Ник Милър, който е мениджър на фирмата за наемане на персонал Hunter Miller.

"В Полша има много хора, които биха могли да бъдат медицински сестри, но предпочитат да работят като продавачи, тъй като получават същото заплащане, без да им е нужно образование", обяснява той.

Милър предлага от Националната здравна служба да си партнират със специализирани компании с цел да привличат кандидати от университетите и колежите в ЕС.

По неговите думи много квалифицирани професионалисти от ЕС ще се замислят дали да не се преместят на Острова, след като там могат да получат "2000 паунда вместо 400 евро месечно".

Също така вече има примери в страната, при които работодателят се съгласява да плати всички разходи по получаването на работна виза, за да задържи служителите си.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай