Понеделник,

Ангел посочил пътя на чудна светица. Черпят 5 прекрасни имена

От: СТАНДАРТ -
1856
Ангел посочил пътя на чудна светица. Черпят 5 прекрасни имена
A
A
A

Ангел посочил пътя на великомъченица Христина, чиято памет почитаме на 24 юли. Тя живяла през III век. Родила се в богато семейство. Баща ѝ Урбан, управител на град Тир (днес в Южен Ливан), й дал име, обричащо й на Христа, макар че бил жесток езичник и искал дъщеря му да стане езическа жрица. Затова я затворил да живее под охрана в кула. Там поставил много златни и сребърни идоли и ѝ заповядал да кади пред тях и да им се моли.

В самотата си Христина започнала да си задава въпроса кой е създал този красив свят. От прозореца на стаята си се радвала на звездното небе и постоянно се връщала към мисълта за Създателя на целия свят. Била убедена, че неодушевените идоли в нейната стая не могат да създадат нищо, тъй като самите те са създадени от човешка ръка. Така сама започнала да се моли на Единия Бог. Душата ѝ се изпълнила с любов към Непознатия Бог и тя още повече усилила молитвата си.

Веднъж Христина била посетена от ангел, който я наставил в истинската вяра в Христос, Спасителя на света. Нарекъл я невяста Христова и й известил за бъдещите страдания. Светата дева разбила всички идоли в стаята си и ги хвърлила през прозореца. Когато бащата разбрал за това яростно започнал да я бие. Девойката му казала за вярата си в единия истински Бог и той я хвърлил в затвора. Майка ѝ я умолявала да се отрече от Христос, за да избегне мъченията, на които подлагали християните. Изправили я на съд, но Христина пак отказала да се кланя на идоли. Понесла жестоки изтезания и въпреки младостта си останала твърда в своята вяра. При нея в затвора започнали да се стичат хора и тя им говорела за Спасителя Христос. Така повярвали около 300 души.

Следващите управители Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина. Тогава светицата била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Такава велика сила показал Господ в нейно лице, че трима жестоки мъчители не могли да победят една девица.

На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички