Ангел посочил пътя на чудна светица. Черпят 5 прекрасни имена

Трима жестоки управници измъчвали девицата

Ангел посочил пътя на чудна светица. Черпят 5 прекрасни имена | StandartNews.com

Ангел посочил пътя на великомъченица Христина, чиято памет почитаме на 24 юли. Тя живяла през III век. Родила се в богато семейство. Баща ѝ Урбан, управител на град Тир (днес в Южен Ливан), й дал име, обричащо й на Христа, макар че бил жесток езичник и искал дъщеря му да стане езическа жрица. Затова я затворил да живее под охрана в кула. Там поставил много златни и сребърни идоли и ѝ заповядал да кади пред тях и да им се моли.

В самотата си Христина започнала да си задава въпроса кой е създал този красив свят. От прозореца на стаята си се радвала на звездното небе и постоянно се връщала към мисълта за Създателя на целия свят. Била убедена, че неодушевените идоли в нейната стая не могат да създадат нищо, тъй като самите те са създадени от човешка ръка. Така сама започнала да се моли на Единия Бог. Душата ѝ се изпълнила с любов към Непознатия Бог и тя още повече усилила молитвата си.

Веднъж Христина била посетена от ангел, който я наставил в истинската вяра в Христос, Спасителя на света. Нарекъл я невяста Христова и й известил за бъдещите страдания. Светата дева разбила всички идоли в стаята си и ги хвърлила през прозореца. Когато бащата разбрал за това яростно започнал да я бие. Девойката му казала за вярата си в единия истински Бог и той я хвърлил в затвора. Майка ѝ я умолявала да се отрече от Христос, за да избегне мъченията, на които подлагали християните. Изправили я на съд, но Христина пак отказала да се кланя на идоли. Понесла жестоки изтезания и въпреки младостта си останала твърда в своята вяра. При нея в затвора започнали да се стичат хора и тя им говорела за Спасителя Христос. Така повярвали около 300 души.

Следващите управители Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина. Тогава светицата била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Такава велика сила показал Господ в нейно лице, че трима жестоки мъчители не могли да победят една девица.

На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай