Петък,

Андрей Пантев: Не може вечно да казваме "ти какъв македонец си"

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
3728
Андрей Пантев: Не може вечно да казваме "ти какъв македонец си"
A
A
A

За нас Македония е част от несбъднатия блян, както се казва в една песен. Бисмарк беше казал България да не мисли за Македония, че там ще намери гробницата си.

"Гробница не намерихме, но останахме с едно чувство на дълбоко неудовлетворение от това, че събирането на българския етнос в българското землище не се осъществи по онзи мечтан начин, за който мнозина мечтаеха и загинаха по чукарите и планините на Македония в името на този идеал", каза в интервю за Нова телевизия историкът Андрей Пантев.

Той припомни, че държавата Македония е била създадена по един изискан и перфиден начин. На тях им казаха, че не са сърби, но не са и българи.

"Ние не можем да живеем вечно с историята. Ние дълбоко се покланяме към онези, които са оставили кости по тези хребети и равнини. Не може вечно да казваме "ти какъв македонец си". Това има обратен ефект", смята историкът. "Ние искаме да развиваме с тях истински братски отношения", каза още той.

Според него последното активиране на разговорите между двете страни е плод на чуждо влияние.

"Аз съм за влизането на Северна Македония в ЕС. Когато признахме първи независимостта на Македония си казах, че който признава държава на Балканите след това ще трябва да признава и език, и история", добави Андрей Пантев.

По въпроса с конфликта Русия-НАТО-Украйна историкът смята, че наличието на ядрено оръжие предпазва и задържа разрастването му.

"Локални сблъсъци ще има. Няма да има голям конфликт. Няма смисъл, никой не иска и няма полза от такъв. Но трябва да е ясно, че на руснака не можеш да му наложиш нещо със сила", подчерта проф. Пантев.

Според него съществуването на НАТО няма аналог и причина да съществува, но ние като член трябва да спазваме задълженията си.

"Призивът от страна на Русия НАТО да се изтегли от България е дебелашка намеса и държавата трябваше да отговори адекватно", категоричен е Андрей Пантев.

"Трябваше някой да гласува против НАТО, против базите, против съкращаването на ракетите, против войната в Ирак. Ние бяхме четирима души в целия парламент и бяхме като вещици", спомня си той дните като депутат в Народното събрание.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички