Андреева оправда уволнението на шефа на Пирогов

Андреева оправда уволнението на шефа на Пирогов | StandartNews.com

София. Лошо финансво състояние през последните месеци на Пирогов е причината за уволнението на директора на лечебното заведение - проф. Стоян Миланов. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на здравеопазването Таня Андреева и допълни, че всеки министър има правото да взема решения кого да уволни и кого да назначи.

Преди ден стана ясно, че едно от последните решения на предния здравен министър е било да смени шефа на Пирогов.

„При тази ситуация, която се е създала в МЗ, с безпринципните смени и промени в обществените поръчки се говори, че се е искало от шефовете на болниците пари, за да няма смени. Създават се условия на интриги, несигурност, която влошават работата на министерството", смята от своя страна ген. Стоян Тонев – зам.-кмет на София по здравеопазване и бивш шеф на ВМА.

„Пуска се обществена поръчка при едни условия и после се подменя. Поръчката за шоковата зала на „Пирогов", оборудването на спешни центрове, е за около 7 млн. лв., но се очаква до 120 млн. лв. да бъдат получени по оперативната програма. Първоначално се е искало да представят възможно най-добрата техника за техните звена. След което това е подменено с техника на съвсем друго ниво", казва Тонев.

Такъв е и случаят с шоковата зала в „Пирогов".

„В една шокова зала. Шкафчетата са направени така, както трябва да са за операционна зала. Впоследствие се получават такива от друг материал, които могат да се купят във всеки магазин и не могат да се дезинфекцират", коментира бившият шеф на ВМА.

„Пирогов в последните 2 години показват, че е лошо управлявано лечебно заведение. „Пирогов" е институция и там не може да има сътресения", заяви Андреева. По думите й за една година показателите на лечебното заведение се влошили, като финансовата загуба на болницата е за 6 млн.лв. и непрекъснато влошавало своите показатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай