Андреева: Неосигурените ще получават само спешна помощ

Андреева: Неосигурените ще получават само спешна помощ | StandartNews.com

София. Здравнонеосигурените ще имат право само на спешна помощ, както е навсякъде по света, каза здравният министър Таня Андреева по Нова ТВ. Тя заяви, че поддържа идеята хората, които нямат здравни осигуровки, да не получават медицинска помощ по Здравна каса, а да си плащат за нея или тя да им се отказва. 

„Никой не е казал, че само фелдшери ще има в линейките. Обясни се в кои случаи лекарските асистенти и парамедиците ще бъдат изпращани, и в кои случаи ще ходят лекари. Никой не е казал, че лекарите излизат от линейките", категорична беше министър Андреева по повод информации, че отпада задължението лекари да пътуват в линейките на спешната помощ. Тя поясни, че част от реформата е въвеждане на телемедицината, при която особено "за по-леки случаи като повишено кръвно налягане, което трябва да се измери и да се дадат някакви медикаменти, спокойно може отиде и лекарския асистент, който да го направи под ръководството на лекар".

По повод случая с бебето, което почина от пневмония 8 дни след като му бе поставена задължителна ваксина, бе зададен въпрос защо по време на грипна епидемия се бият ваксини и защо държавата не поема отговорност за деца, пострадали от ваксини, след като задължава родителите да ваксинират деца. „Ваксина се поставя само на клинично здраво дете и никой не би си позволил компромиса да направи обратното", заяви д-р Андреева. "Световната практика показва, че много от заболяванията, причиняващи смърт са ликвидирани благодарение на ваксините", припомни тя.

По повод липсващите лекарства за онкоболните здравният министър обясни: „Големият проблем на липси на пазара, дори на медикаменти, които се внасят е паралелния износ - внасят се медикаменти от други страни за българския пазар, след това фирмите ги изнасят, за да ги продадат отново в други страни, където цените са по-високи. От това, разбира се, фирмите генерират по-големи печалби". Министър Андреева припомни, че има предложение в закона за лекарствените продукти за уведомяване и разрешителен период, така че държавата да осигури на пазара друг вид лекарствен продукт за дадено заболяване. „Така че дефицитите не са по причина на политиката на здравното министерство, а заради фармацевтичния бизнес", добяви тя.

Нов модел на финансиране на здравната система

Днес здравната комисия в парламента ще обсъжда предложения от правителството изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система в проекта на Национална здравна стратегия 2014-2020 г. Идеята е да отпадне монополът на Здравната каса, да се свие гарантираният минимален пакет от здравни услуги и да се въведе възможност хората да избират допълнителен здравноосигурителен пакет, предлаган от частните застрахователни дружества.

В новата стратегия не се предвижда увеличаване на здравните вноски. За сметка на това ще се търсят варианти за повишаване на събираемостта на вноските.

В новата стратегия се предвижда още да бъде приет и списък със защитени болници, които няма да се закриват поради стратегическото им значение за системата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай