Андреева: Минимумът за актуализация е 225 млн.

Андреева: Минимумът за актуализация е 225 млн. | StandartNews.com

София. 225 милиона лева е минимумът, който трябва да бъде приет, за да може Здравната каса да изплати медицинската дейност на лечебните заведения до края на годината. Това обяви здравният министър Таня Андреева пред БНТ.

Тя подчерта, че в касата има финансов ресурс, с който се разплаща с лечебните заведения. "Там, където има забавяния, касата трябва да обясни по какви причини са. Но това не означава, че средствата за болнична помощ са свършили до този момент и спешно трябва да се направи актуализация, защото няма финансов ресурс. Този ресурс е за края на годината", обясни Андреева.

По думите й правителството и политическите партии, които ще подкрепят актуализацията на бюджета подхождат отговорно, защото в този момент това е презастраховане.

"Никой не може да каже дали в края на годината дефицитът ще бъде този, който към полугодието се очертава за бъдещ период, тъй като никой не може да предвиди какъв обем дейност лечебните заведения точно ще изработят към края на годината", уточни здравният министър.

Според Андреева по-важен е законопроектът, който касае промяната в няколко закона в сферата на здравеопазването. „Ако тези промени не се случат, догодина ще си говорим отново същото. Нещата няма да се променят за системата, а това е най-важното, защото потърпевши са както лекарите, така и пациентите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай