Андреева: Медиците реагират "истерично" за уволнението на д-р Гелев

Андреева: Медиците реагират "истерично" за уволнението на д-р Гелев | StandartNews.com

София. Реакцията срещу уволнението на д-р Георги Гелев и временната му замяна с д-р Александър Златанов в Спешна помощ- София е "истерична". Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева в сутрешния блок на бТВ. Тя обясни, че истинското състояние на Спешна помощ в столицата ще стане ясно, когато там влезе човек, който представя информацията обективно с документи, а не всеки ден в Министерство на здравеопазването да идват различни справки.

Столичните спешни медици искат само вдигане на заплатите и запазване на старото ръководство, а само асоциацията на работещите в спешната помощ е предложила конкретни мерки за преодоляване на проблемите, изтъкна министърът. „Това, че има проблем от години, не означава, че всичко е разрушено", обясни Андреева.

Все още не е ясно дали ЦСМП-София е бил източван. „Не зная кой го е допуснал, но мениджмънтът на една структура е в компетенцията на директора си", каза още Андреева.

Здравният министър не обясни какъв е размерът на заплатите, но изтъкна, че администрацията е получавала до 40% повече от лекарите. Ресурсът на ЦСМП е бил изразходван неефективно и сега даже само чрез преразпределянето му може да бъдат вдигнати възнагражденията на лекарите, сестрите и фелдшерите, каза още тя.

Размерът на възнагражденията е деклариран многократно по време на проверките в центъра през последните месеци, каза от своя страна уволненият зам.-директор по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов. И уточни, че начинаещ лекар започва с 650 лева на месец, а медик с две специалности се разписва срещу 850.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай