Анархията убива Украйна

Опозицията вече не контролира улицата, казва Чавдар Стефанов

Анархията убива Украйна | StandartNews.com

- Най-страшното е, че никой няма доверие в никого
- И местните олигарси са разделени между Брюксел и Русия
- Янукович се оказа много нерешителен човек
- Имперският план на Путин може да разцепи страната


Чавдар Стефанов е бивш многогодишен кореспондент на БНР в Русия и познавач на страните от бившето съветско пространство. Потърсихме го за коментар на последните събития в Украйна - къде и какъв изход вижда от ситуацията там, как може да повлияе международната общност и има ли опасност страната да се разпадне.

 

- Г-н Стефанов, смятате ли, че случващото се в Украйна е гражданска война? Извън контрол ли е ситуацията?


- Дали ситуацията е извън контрол зависи от гледната точка. Изпълняващият длъжността премиер Сергей Арбузов смята безпорядъците в Киев за опит за завземане на властта. Вътрешният министър Виталий Захарченко каза, че виновни за убитите милиционери, а и за всичко останало, са радикалите. Така че това е позицията на властта. А това, което казват протестиращите, е, че властта явно не чува хората. Хората на улицата искат да бъдат чути, а властта не ги чува. Хората искат справедливост, липса на корупция и едно ясно бъдеще, включително и европейско. В продължение на 89 дни украинците отправят искания, които възникнаха от това, че правителството изведнъж се отметна от асоциирането с Европейския съюз. Това е абсолютно несериозно. Както е несериозно сега да се твърди, че няма друг виновен за кръвопролитието на площада освен властта, с малки изключения. Естествено е, че властта отговаря за всичко, което се случва в Украйна. Противопоставянето не е само в Киев. Има изгаряне на партийни офиси в едната и в другата половина на Украйна, условно наречени Източна и Западна, където съответно са проруски и проевропейски настроени. Радио "Свобода" излезе преди седмица с една своя анкета, според която над 80% от украинците заявяват, че протестират не за друго, а за това, че са били бити на 30-ти ноември студентите, които са протестирали за европейска ориентация. Това означава пълна липса на доверие към политиците, включително и към опозицията.

 

- Къде виждате изход от тази ситуация?


- Не знам кой би се наел с прогноза в този момент. Разумно е обаче да се направи среща между ЕС, Русия и Украйна, нещо, което предлагаше президента Виктор Янукович навремето. Част от украинската опозиция твърди, че във властта в Киев надделяват, както те ги наричат, "ястребчетата на Путин". И че всъщност те са причината властта изведнъж да вземе твърда позиция и да започне разгонване на протестите, невслушване в хората и т.н. Другото е, разбира се, между Русия и Украйна - споразумение за финансова подкрепа и Москва започва да дава своите пари. Киев се отблагодарява, като поне погасява своите борчове за руски газ за изминалата година. Как може обаче да се излезе от такова положение? Още едно мнение има сред по-крайната опозиция, че в края на краищата печелившият от цялата ситуация в момента в Украйна е руският президент Владимир Путин. Според неговия бивш съветник Андрей Иларионов Путин си е втълпил мисията, че трябва да възобнови Руската империя и съветската мощ, тоест да възстанови една държава, съставена от руси - Русия, малоруси - Украйна, и беларуси - Беларус.

 

- Доколко международната общност може да повлияе на събитията в Украйна?

 

- Ключовете ги държи Москва. ЕС според мен направи доста грешки в преговорите и подхода си към Украйна, включително и с посещенията на Върховния представител на ЕС Катрин Аштън и на всички останали европейски ръководители в Киев. Защото Украйна е страна със своите особености и изискванията към нея не може да бъдат такива, каквито към една нормална развита европейска държава. Вижте например какви са изискванията към България. Освен това в Украйна слабо бе разбрано, че асоциирането не означава членство, а нещо друго. Радикално представените на площада, а те не са мнозинство, не са европейски настроени. Те са за една национална държава Украйна. Но това, което ги сплотява, е, че се води борба срещу Виктор Янукович и се иска оставката му. Разбира се, те са и срещу корупцията. Именно те - десният сектор, искат да станат партия и да участват в избори.

 

- Можете ли да се ангажирате с прогноза относно реакцията на Русия?

 

- Москва не се меси във вътрешните работи на Украйна - това е официалната позиция. От друга страна, Русия, както се питаше на кое правителство да даде договорените помощи, така започна да ги дава и на правителствата в оставка на Украйна, без премиер. Това означава, че тя се доверява на това правителство в оставка и че очевидно то няма да бъде само в оставка. Какви ходове може да предложи Янукович не знам, но като политик той излъга много очаквания, тъй като се оказа много нерешителен човек, без мнение, интересуващ се предимно от властта и от облагите й. Ако приемем, че Украйна се раздели на две държави, то той в никоя от тях няма да има власт. Защото едната половина ще бъде управлявана от Путин, а другата от продемократично европейски ориентираните украинци. Има и друга голяма особеност - че Украйна всъщност е единствената от възможните участници в Руския митнически съюз.

 

- Към днешна дата колко е реална опасността от разпадането на Украйна?

 

- Разцепването на страната би станало с много жертви. Дори и да не се понасят, украинците са националисти по принцип и са за единна Украйна. А вече с кого ще дружи и кои ще са враговете й е отделен въпрос. Но ако се стигне дотам, има примери с промяна на картата, освен в Югославия, и в Грузия с отцепническите райони Абхазия и Северна Осетия, които на практика са контролирани от Русия. Така че, дай Боже, да не се стига до там. Най-важното за нас като хора, които имаме наши сънародници там, е да успее да пробие здравия разум и възможността за диалог и най-вече да се постигне нещо, което за съжаление го няма - доверие. Няма доверие в Украйна - между властта, опозицията и народа. Огромната липса в Украйна е именно на доверие. Оттам произлиза голямата част от всичко, което се случва.

 

- В каква степен сегашните опозиционни партии в Украйна все още се ползват с доверието на хората?

 

- Виталий Кличко създаде нова партия УДАР, Юлия Тимошенко остана със своята партия "Отечество" с двама съпредседатели. И едните, и другите загубиха и спечелиха от противопоставянето, но поне засега социолозите им дават по 18-23%, тоест по 3-4 на сто разлика при президентски или парламентарни избори. Третата партия, "Свобода", определяха до преди година като крайно националистическа, но сега националистите от десния сектор заявиха, че те не са никакви националисти и това е само риторика за пред избирателите им, а иначе били спокойна партия. Освен липсата на доверие важно е, че се позагубиха и личностите, поизтъркаха се.

 

- Смятате ли, че опозиционните лидери са в състояние да оказват някакво влияние на улицата и да контролират събитията?

 

- По принцип опозицията твърди, че контролира всичко. Очевидно обаче не е така и тя се влияе от радикалите или пък не може да им влияе напълно. Всъщност крайните радикали не са допуснати при разговорите с президента Янукович и досега. Те имат един единствен човек, на когото вярват - един депутат, но него така или иначе не го допуснаха на разговорите. Мисля, че дори да се организира една международна конференция, на която обикновено малко неща се решават при държави като Украйна, най-напред трябва да бъде върнато доверието, а аз не знам как то би могло да бъде върнато. Там няма доверие, институциите са в разпад, и докато една част от страната започва да им вярва, а другата не им вярва изобщо, става пълна анархия.

 

- Логично ли е, според вас, Украйна да се стреми към асоцииране и евентуално членство в ЕС?

 

- Логично е, тъй като сега в Украйна част от олигарсите са потиснати от търговията с Русия и имат ограничения, като Петро Порошенко например. Те настояват ограниченията да бъдат премахнати. Част от олигарсите в Украйна имат търговски отношения с Русия, а другата част разчитат на търговски отношения с Европа. Очевидно е, че има и някакъв търг за пари, поне от страна на Янукович. Но като изключим отговорът, който Русия даде, и парите, които обеща, сега започнаха да обещават и Вашингтон, и МВФ, евентуално и ЕС. Така че ситуацията е повече от заплетена, аз рядко съм бил свидетел на такова положение и не мога да правя прогнози за по-нататъшното му развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай