Аладжата стана лоно на поезията

Матроси от морската Алма Матер запалиха огъня на „Славянска прегръдка" в духовната обител

Аладжата стана лоно на поезията | StandartNews.com

Варна. Огъня на поезията запалиха двама матроси – момче и момиче, Вапцарови възпитаници на морската Алма Матер, за да дадат началото на невероятен спектакъл на духа и римуваното слово в Деня на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов. Магията на празника се получи сред пещерите на легендарния скален манастир – Аладжата, край Златни пясъци.

Стиховете на различни славянски езици на 23–ма поети прозвучаха на фона на песните на два църковни хора, както и на изпълненията на солистката на Държавната опера във Варна - Бойка Василева. Фон на изящното им слово даде и саксофонът на Краси Петров и контрабасът на Велислав Аспарухов. Балетно трио от трупата на операта представи дъщерите на Св. София, а майсторска мултимедия показа подбрана музика и лирични импресии на скалите на манастира, обитаван някога от наши исихасти.

Така в седмото издание на Международния фестивал "Славянска прегръдка" се роди и международният театър на поезията. Идеята е най-магнетичните поети на планетата да бъдат гости със свои рецитали-спектакли тук, на варненския бряг, наречен от нашите приятели по света Бряг на славянството, каза поетесата Елка Няголова, създател и организатор на фестивала . Тя и актьорът Свилен Стоянов бяха водещи на празничната вечер, която е още една стъпка в кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай