Ако иска да запази тежест, блокът не бива да се цепи

Ако иска да запази тежест, блокът не бива да се цепи | StandartNews.com

Д-р Емил Кабаиванов, заместник-председател на СДС и кмет на Карлово

- Г-н Кабаиванов, ще се разцепи ли Реформаторския блок и трябва ли да остане в управляващата коалиция?

- Аз ще дам моя коментар като човек, който се занимава с политика от 20 години на различни нива - от най-високото като председател на СДС, до всички нива докато стигна дотам. Ще кажа това, което мисля, без да го обвързвам с някакви решения на СДС. Знаем, че предстои среща на лидерите на Реформаторския блок, на която трябва да се реши поведението на политическата коалиция. Според мен, РБ трябва да запази своята цялост, защото само като единен субект той ще има тежестта в общественото пространство, позволяваща му да претендира да бъде политическа коалиция, която да е двигател на необходимите реформи за България. Това е много важно. Хората ни подкрепиха на тези парламентарни избори, защото очакват от нас, макар и по-малки от другата десноцентристка партия ГЕРБ, като дясна коалиция ние да бъдем двигателя на необходимите реформи на България. Освен съдебна, трябва да се извърши и здравна реформа. Моето дълбоко мнение е, че трябва да бъде извършена и реформа, която да позволи на държавата да функционира по нов, съвременен начин, като държава от 21-ви век, член на Европейския съюз. Ние имаме нужда от реформиране на държавния апарат, на системата за териториално разделение на България. Имам предвид области, общини и защо не да се въведат околии.

РБ трябва да запази своето единство и ние от СДС сме категорични по този въпрос. Какви са възможностите по отношение на оставане в управлението? Ако утре/б.р.-днес/ лидерите на Реформаторския блок решат, че трябва да се напусне управлението, то това ще доведе неминуемо до предсрочни парламентарни избори. Дали ще са след 3 месеца или заедно с президентските? Това не е толкова важно. По-важно е дали на България са полезни и необходими предсрочните парламентарни избори сега. Моето мнение е, че нито са полезни, нито са необходими. Защо? Защото всички сме разтревожени от случващото се в Европа, която до преди няколко смятахме за едно по-уютно място, в което искаме да бъдем в компанията на по-богати държави. Виждаме какво става в Европа, какви конфликти вървят в света. В тази ситуация на България е необходима политическа стабилност, защото без нея няма да има институция в лицето на Министерски съвет, на Народно събрание, които да държат стабилно управлението в тези бурни европейски и световни води. Още един сериозен аргумент. Вече сме в планов период 2014-2020 г. 2015-та беше година, в която започнаха да се отварят новите програми, започнаха да се реализират европроекти от общините, държавата и бизнеса. Една политическа нестабилност и извънредни избори ще доведат до значително затрудняване на усвояването на европейските средства през 2016 г., а без тях България вероятно ще изпадне в икономически и финансов колапс. Ето това са две сериозни причини, които ми дават основание да заявя, че РБ, запазвайки своето единство, въпреки резервите които имат, трябва да остане в управлението, да се опита да ускори и да направи необходимите реформи в оставащото време до края на мандата. Мисля, че това са достатъчно сериозни аргументи.

- Имате предвид, че не може да се говори за политическа стабилност без участието на Реформаторския блок?

- Да, защото аз съм сигурен, че и без нас ще се направи някакво аритметично мнозинство в Народното събрание, но легитимността на управлението като реформи, като неговата политическа десноцентристка легитимност няма да ги има. И такова управление не може да се задържи дълго време. Пък и няма да има политическата сила, която да движи България в правилната посока. Това го призна и премиерът. Той е прав, че може да управлява и без нас, ще има мнозинство, но също и за ГЕРБ това е убийствено и те няма да си го позволят.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай