Сряда,

АФИС: За 58% от българите корупцията нараства

A
A
A

Корупцията ерозира гражданския морал и е главната причина за недоверието към институциите, сочи проучване на АФИС.

От социологическата агенция припомнят, че от пролетта насам се наблюдава рязко увеличение на публично видимата борба с корупцията в особено големи размери. Заведени бяха дела срещу фигури, станали известни в епохата на Голямата приватизация като Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, арестувани бяха инспектори и общински кмет по подозрение в изнудване за подкуп.

На въпроса „Очаквате ли, че ще се стигне до присъди?“ 59% са скептични, че в крайна сметка ще бъде осъдено поне едно от разследваните лица. 30% очакват присъда да сполети само някои от тях. Едва 6% са на мнение, че ще бъдат осъдени всички. 

На въпроса „Според вас, нараства, намалява или остава на същото ниво корупцията в България?“, през декември 58% отговарят, че нараства, а пет пъти по-малко – 11%, че намалява, 32% смятат, че тя остава на същото ниво.

Иначе казано, в съотношение 5,5 към 1 преобладава мнението, че корупцията в страната не само не намалява, но нараства.

Същият въпрос е задаван в предишни национални изследвания на АФИС през отминаващата 2018 година и делът на отговарящите, че корупцията расте се колебае в интервала 53-58%, докато обратното мнение се движи между 10 и 11%.

Причините за тази парадоксална реакция могат да се търсят в различни по дълбочина слоеве: оценка за правосъдието, политически пристрастия, мнение за социалното неравенство в страната.

Само 20% имат доверие в съдебната система като цяло, докато 68% не й се доверяват.

Нещо повече, на молба да посочат до две сфери, в които е най-силна корупцията, 43% посочват правосъдието, 34% - митниците, 24% - здравеопазването, 19% - полицията, 17% - партиите, 17% - администрацията на министерствата, 10% - общинските администрации, 8% - държавните фирми, 6% - образованието и 2% - други сфери.

Възприятието за задълбочаване на корупцията в обществото е свързано с политическа ориентация, но не може да се сведе до партийни пристрастия. Сред хората, които биха гласували за ГЕРБ, 26% отговарят, че тя нараства, а малко повече – 30% смятат, че намалява, докато 42% не виждат промяна.

Тъй като голяма част от разкритията от изборите насам идват от депутати на БСП, очаквано потенциалният електорат на БСП е особено категоричен. Съотношението между двата отговора е 68% към 3%.

А сред неангажираните избиратели 60% смятат, че корупцията набира сила.

На въпроса „Доколко беше полезна приватизацията за България?“, само 3% отговарят, че тя е била изцяло полезна. Още 6% смятат, че е била предимно полезна. Противоположният полюс има много по-голяма тежест –   32% оценяват, че е била изцяло вредна и още 26% – предимно вредна.

Коментарът е въз основа на данни от национално представително проучване, осъществено от Агенция АФИС в периода 30 ноември – 4 декември 2018 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички