АБВ изсмуква столетницата

АБВ изсмуква столетницата | StandartNews.com

Азбукарите избират между двама топгенерали в София

Ключови соцкметове преминаха към партията на Първанов в навечерието на вота

Радетелите за обединена левица ще бъдат най-разочаровани на предстоящите местни избори. Към момента общините, където БСП и АБВ ще играят заедно, са по-малко от пръстите на едната ръка - Лясковец, Иваново, Медковец и Козлодуй.

Навсякъде другаде партиите на Михаил Миков и Георги Първанов ще водят яростни сражения за оределия ляв електорат. Когато соцлидерът Миков каза, че вратата към АБВ е отворена, едва ли си е представял, че през нея ще се втурнат да бягат ценни соцкадри. В последните месеци абевейците започнаха масирана кампания за прелъстяване на видни червени кадри по регионите и сега издигат като кандидати действащи и бивши кметове, зам.-кметове, шефове на общински съвети, избрани през 2011 г. с бюлетината на БСП.
Като илюстрация за протичането на разкола може да послужи положението в Стражица, където соцпартията издигна Румен Павлов-Пантерата, което принуди местния лидер на БСП Илиян Маринов да напусне с гръм и трясък партията и да се яви като кандидат-кмет от АБВ.

Във Велико Търново хората на Първанов издигнаха за кмет също ярък червен кадър - гръдния хирург д-р Драгош Методиев, който м.г. красеше евродепутатската листа на БСП. Листата за Общинския съвет в болярския град пък ще се води от адвокат Николай Илчев, който на миналите избори бе червеният кандидат за кмет.
Сред вербуваните от АБВ е и досегашният кмет на Карнобат Георги Димитров, изкарал два мандата с благословия от "Позитано" 20. Местната партийна организация обаче го отлъчи и реши да играе на вота със своя лидер Тодор Байчев.
За отбора на Първанов ще се състезава и гонещият шести мандат градоначалник на Попово Людмил Веселинов. Показателно за апетита на АБВ е, че те не "отвличат" единствено червени кметове, но и всякакви други. В Девня те ще играят

с разлюбения от ГЕРБ действащ кмет

Атанас Кузев. По същия начин АБВ пуска в надпреварата в Аврен градоначалника Марин Черкезов, избран преди 4 години от името на Българската левица. Друг настоящ управник, макар и временно избран, който е излъчен от азбукарите, е, Николинка Кътовска в Мездра. Очаква се в още поне двайсетина общини АБВ да застане зад действащи кметове, които ще участват в коалиции или като независими. Сред тях са Айтос, Карнобат, Дългопол, Вятово и Мъглиж. Забележителни резултати азбукарите очакват и там, където са изпратили в битката действащи председатели на общински съвети - в Сливница, Грамада, Бойница, Куклен и др. В групата на бившите градоначалници, прехвърлили се от БСП в АБВ, личат имената на Станимир Радевски в Павел баня, Димитър Димитров в Приморско и Владимир Калинов в Ценово. Оригинален ход прави партията на Първанов в Етрополе, където техен кандидат е бившият шеф на НСО ген. Димитър Димитров. Няма особени шансове левицата да се обедини в който и да било от областните центрове. В София, където от името на соцпартията ще се бори социологът проф. Михаил Мирчев, абевейците трескаво издирват своя номинация. Предпочитанията им се колебаят между двама бивши шефове на Генщаба - о.р. генералите Никола Колев и Михо Михов. В Плевен АБВ

изважда баскетболната легенда Цветан Антов

срещу червения Антон Георгиев. В Русе мениджърът Стелиян Стефанов ще се бори срещу червения ас и бивш градоначалник Божидар Йотов. В Стара Загора АБВ излъчи общинския съветник Илия Златев, който ще дели червените гласоподаватели с неврохирурга д-р Стефан Шишков от БСП.

Прави впечатление, че докато ръководството на БСП ваканцува, предизборният щаб на АБВ обикаля села и паланки - учредява структури и привлича кандидати за местната власт. Зам.-председателят Румен Петков постави като задача спечелването на 200 хиляди гласа на 25 октомври, което би удвоило резултата на партията. И макар за АБВ, която на национално ниво да има едва 4%, да е изключително трудно да пробие на общинско ниво, тя най-вероятно ще постигне други цели. Първо, ще успее да вкара съветници и ще разшири позициите си на местно ниво. Второ, ще разцепи безмилостно твърдото червено ядро, а вероятно в доста общини ще надвие партията майка. Където абевейците са подбрали добре номинациите си, те ще успеят да се класират за балотаж и ще имат реални шансове за победа. На "Позитано" 20 не изглеждат особено притеснени от бракониерските похождения на бившите им съпартийци и крамолите в организациите. Социалистите тръгват към кампанията яваш-яваш и нямат още свои кандидати на големи общини като Пловдив. Те разчитат най-вече на възпитания безусловен рефлекс на своите избиратели и на опозиционния импулс у населението. Въпреки изначалния стремеж на Изпълнителното бюро техните кандидати да се явят под марката "БСП - Лява България", тенденцията е повечко кметове да използват мимикрията "независим кандидат, подкрепен от". При тази формула обаче социалистите ще загубят ценни гласове, тъй като кандидатът за градоначалник и червената листа за съветници ще фигурират под различни номера на бюлетината. Разцепването на БСП на местния вот, където червени кадри се явяват един срещу друг, е хроничен проблем на партията от години. Този път обаче заболяването може да нанесе фатални поражения, доколкото разколът се канализира изцяло по посока към АБВ.

Разколът бута червени крепости

Разнобоят застрашава властта на БСП в няколкото областни центъра, които владее левицата. Последно АБВ се отказа от идеята да застане зад червения градоначалник на Враца Николай Иванов и изненадващо издигна Славей Григоров за поста.
В Шумен, където през 2011 г. Красимир Костов /БСП/ победи още на първия тур, АБВ ще играе с дългогодишния червен съветник Пламен Петков. Столетницата е под въпрос и в Търговище, където управлявалият пет мандата Красимир Мирев реши да хвърли пешкира. На негово място БСП издигна Диан Цонев, а АБВ му противопостави Ивайло Първанов. В Шумен, Търговище и Разград досега социалистите печелеха с решаващата помощ на ДПС, а тази есен изобщо не е ясно накъде ще поеме движението предвид охладнелите им отношения с "Позитано" 20.
Интересна генералска битка се очертава в Сливен. Действащият червен кмет армейски генерал Кольо Милев ще се изправи срещу генерала от МВР Христо Панайотов, бивш шеф на полицията. Все още не е ясно дали и с кои фигури АБВ ще участва на вота в червени крепости срещу действащите градоначалници - Минчо Казанджиев в Ловеч, Денчо Бояджиев в Разград и Герго Гергов в Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай