АБВ без евродепутат, но ще отслаби БСП

АБВ без евродепутат, но ще отслаби БСП   | StandartNews.com

Юрий Асланов, социолог

- Г-н Асланов, възможно ли е случващото се в момента в БСП да доведе до предсрочни парламентарни избори?

- Точно това е слаб вариант да се предизвикат предсрочни парламентарни избори, но разбира се ще има голямо отражение върху резултатите от евроизборите.

- Имало ли е досега такъв феномен в българския политически живот - една партия да бъде с две листи на избори?

- Няколко пъти. През 1991 година на парламентарните избори СДС се яви с четири листи, 1994 г. СДС - с две листи и 1997 година БСП с две листи.

- Как е възможно да се регистрира алтернативна листа на изборите, а всъщност да не се напуска БСП?

- Не е възможно. Уставът е категоричен и го забранява. Не знам дали ще бъде приложен, защото на практика автоматично води до изключване.

-Възможно ли е да бъдат изключени от БСП членовете на АБВ на конгреса, който предстои на 8 февруари?

- Не, на конгреса не могат да бъдат изключени. Има си уставен ред.

- Необходим ли е нов лидер на БСП? Може ли да се реши нещо подобно на конгреса?

- На 8 февруари е заседание на действащия конгрес. В дневния ред не стои този въпрос. Това ще се решава на редовен конгрес.

- Защо точно сега се прави АБВ?

- По няколко причини. Най-основната е, че в момента БСП наистина е много силна. Тя не е силна заради собствената си, образно казано сила, а заради слабостта на всички останали. Ако нищо не се направи отвътре, ако не се разцепи БСП, защото нека да бъдем честни, това разцепление е резултат от евроизборите и предопределя и съдбата на правителства, а това притеснява доста хора.

- Според вас има ли външно влияние върху това движение. Например Антон Кутев заяви, че според него АБВ обслужва интереси на ГЕРБ.

- Изключвам вероятността да има пряка договорка между Първанов и Борисов. На практика интересът е за Борисов. Така че като резултат излиза, че е в интерес на ГЕРБ е това, което се случва.

- Има ли шанс АБВ да успее на евроизборите?

- АБВ няма шанс да успее на евроизборите, но и вероятността БСП да ги спечели намалява силно.

- Какви са стъпките оттук нататък пред БСП?

- Не са много, но оттук нататък до изборите, съдбата на БСП е в ръцете на Орешарски. Ако правителството се справя, както е започнало да се справя успешно със задълженията си. БСП няма да пострада. Собствено БСП нищо не може да направи, тя вече е в ръцете на обстоятелствата.

(Пред Агенция "Фокус")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай