Забравете за Wi-Fi! Посрещнете Li-Fi

 Забравете за Wi-Fi! Посрещнете Li-Fi | StandartNews.com

Новата технология слага край на кражбите от съседите

Интернет е постоянно разрастващо се чудовище. Само за няколко десетилетия мрежата еволюира от досадно бавните комутируеми мрежи (т.е. чрез домашния телефон) през DSL та до стандарти като високосторостен достъп и Wi-Fi. Как ще реагирате, ако ви кажем, че съществува технология за интернет разпръскване, която е 100 пъти по-бърза от Wi-Fi?
Скорошни експерименти на стартиращата компания от Ню Делхи Velmenni са използвали технологията Li-Fi за предаване на данни и са достигнали скорост от 1 гигабит в секунда, съобщава International Business Times. Казано по-просто, с тази скорост ще можете да свалите филм с Blu-Rey качество от 40GB само за няколко секунди.

Технологията Li-Fi е създадена през 2011 г. Тя трансферира данни чрез LED светлини, които примигват в рамките на наносекунда. Не се притеснявайте, няма да ви дразнят. Човешкото око е неспособно да ги засече. Към момента по време на най-успешните опити в лабораторна среда тя е успяла да демонстрира скорост от 224 гигабита в секунда.

Li-Fi технологията не само ще ви дава достъп до интернет, не само ще спомага работата на всички смарт устройства в дома ви, но и ще утилизира по-добре идеята за взаимосвързан "умен" дом. В бъдеще LED крушките за дома могат да получат двойна функционалност - като осветителни тела и като мрежови устройства, спомагайки комуникацията между всичките ви смарт джаджи. В допълнение, LED крушките, макар и по-скъпи, издържат по-дълго и са по-полезни за околната среда. Съответно снабдяването на дома с Li-Fi крушки би имало ефекта от осигуряване на по-енергийно ефективна устойчива технология във все повече домове.

Единствената й лимитация е пространствена. За разлика от сигнала на Wi-Fi мрежата, този на Li-Fi не може да преминава през стени, понеже използва светлинен трансфер. И макар обхватът и да е по-малък, тя има един огромен плюс - защита от въшно свързване. Край на краденето на интернет от съседите!

Освен Velmenni още няколко компании се опитват да доставят Li-Fi технологията до клиентите. Сред тях са Oledcomm и pureLiFi, последната от които е създадена от откривателя на Li-Fi технологията - Харалд Хаас. И двете компании предлагат комплекти за инсталиране на Li-Fi мрежа в офиса и в дома, а pureLiFi твърдят, че предлагат скорости на интернета от 10 мегабита в секунда в настоящия си пакет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай