Протест за 1 милиард лева обсажда парламента

Ремонтите на пътища са спрени заради задължения на държавата в размер на 1 милиард лева

Протест за 1 милиард лева обсажда парламента | StandartNews.com

Работници и служители на пътностроителни фирми от цялата страна излизат днес на национален протест. Недоволството им е срещу това, че ремонтите на пътища са спрени заради задължения на държавата към тях в размер на 1 милиард лева.

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че е предложили на коалиционните си партньори да бъдат разплатени половината от дължимите пари на строителните фирми, а останалите 50% първо да минат през парламентарна проверка. Решението трябва да се гласува в четвъртък. Подобно предложение беше внесено в парламента миналата седмица, но на два пъти беше отлагано, което предизвика недоволството на пътния бранш.

В София протестните действия днес ще започнат в 9 ч. на пл. "Народно събрание" като не се предвижда на площада да паркират тежкотоварни камиони. Посочени са и над 20 точки за протест по републиканската пътна мрежа, където се очакват блокади от 11 часа.

От Българската браншова камара "Пътища" обявиха протеста, а инж. Георги Златев от камарата обясни мотивите им.

"Бизнесът го е грижа повече за пътищата, отколкото управляващите, защото бизнесът, теглейки кредити, използвайки своя финансов ресурс, е извършил ремонти, крайно необходими, а в крайна сметка държавата, или по-скоро ръководителите на държавата използват какви ли не процедурни похвати. Сега щели да дават договорите на антикорупционната комисия. Това сериозно ли е", пита Златев.

От браншовата камара казаха, че състоянието на пътната мрежа не е добро. След края на зимния сезон по пътната настилка са се появили много дупки, включително по автомагистралите.

Повредените ограничителни системи от пътнотранспортни произшествия не се ремонтират, а сега със затоплянето на времето тревите и храстите не се поддържат, а това риск от възникване на пътно-транспортни произшествия.

"Всичко това не се възлага от страна на държавата, респективно не се изпълнява и от пътно-поддържащите фирми, които без изрично възраждане нямат право да извършват каквито и да е дейности по пътищата", каза още инж. Златев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай