68 гимназисти от Варна натровени на коледно парти

Сандвичи на кетъринг докараха повръщане и разстройство на възпитаниците на "Йоан Екзарх"

68 гимназисти от Варна натровени на коледно парти | StandartNews.com

Над 60 деветокласници от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна са получили хранително натравяне след коледно парти в заведение, съобщи майката на пострадала ученичка - Славина Жекова, цитирана от Дарик радио.

Учениците празнували на 15-и и на 16-и декември в заведение на ул. "Опълченска", като кувертът струвал 12 лева. И в двата случая кетърингът - коктейлни хапки, е бил подсигурен от една и съща фирма и менюто е било еднакво. Първата вечер са празнували 96 деца. По-късно 58 от тях са се оплакали от стомашни болки, гадене, повръщане и диария. На следващия ден в заведението е имало 68 деца, като 6 от тях са имали същите оплаквания. По случая се извършва проверка от Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните.

"Децата са консумирали сандвичи, доставени на кетъринг", поясни пред chernomore.bg д-р Златина Димова, шеф на областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Взети са проби, важното е да разберем кой и къде е приготвял храната. Големият проблем е, че никой не ни е уведомил за подобно организирано хранене, както е според нормативните изисквания, посочи д-р Димова. Тя увери, че след приключване на съвместните проверки двете контролни институции ще посочат причините за инцидента.

"Общо 68 деца са се натровили след коледното парти. Още не можем да кажем категорично кой е виновен, но ситуацията е овладяна. Няма тежки случаи. И най-важното е, че децата са добре. От наша страна е образувана проверка веднага след получаването на сигнала и до края на месеца трябва да излязат резултатите. Взети са проби от персонала в заведението, от персонала на фирмата, доставила кетъринга, както и фирмата, доставила продуктите, взети са проби и от самите продукти. Паралелно Агенцията за контрол на храните прави друга проверка. След като сравни резултатите от всички назначени до момента проверки, ще разберем какво точно е причинило натравянията", обясни  началникът на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай