Четвъртък,

6-7 милиона сънародници живеят извън България

От: Администратор -
A
A
A

Колкото са българите в България, толкова са и сънародниците ни извън страната, стана ясно от изявление от ДАБЧ.

Има над 3 млн. българи, които живеят извън границите на България, извън историческите ни общности, в САЩ, Великобритания, Франция и целия останал свят, плюс още около 3 млн. българи, които са в традиционните ни общности - значи около 6-7 млн. българи. Това каза председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

„В един момент може да се окаже, че най-вероятно доста повече българи живеят извън границите на нашата родина, отколкото в България", коментира той.

„Приоритетите на агенцията в миналото бяха насочени към историческите ни общности, ще продължим тази традиция и още повече да засилим работата с българските исторически общности в чужбина", обясни той.

„Много важен наш приоритет ще бъде задълбочаване и засилване на работата с организации на българите, които са в държавите, където нямаме исторически общности, допълни председателят на ДАБЧ. - До момента българската държава не е отделяла достатъчно сериозен ресурс, за разлика от държави като Унгария, Полша, Ирландия, които постигат сериозни резултати и те са видими в целия свят. Надявам се, че в правителството на „Обединени патриоти" и ГЕРБ и в новите условия да обърнем повече внимание на това, за да използваме потенциала на цялата нация и да ангажираме общностите зад граница", каза още Петър Харалампиев.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички