500 000 коли се движат без "Гражданска отговорност"

500 000 коли се движат без "Гражданска отговорност" | StandartNews.com

Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи

- Промените, позволяващи сезонно сключване на "Гражданска отговорност" за мотори и каравани, идват след протестите на мотористите в началото на сезона. Подкрепяте ли вие една такава сезонна застраховка и как могат да се дисциплинират по принцип водачите, които шофират без задължителната "Гражданска отговорност"?

- Като цяло трябва да бъдем много внимателни, когато даваме възможност застраховката да бъде под 1 г., защото в момента обхватът е някъде около 80% на тази застраховка, т.е. имаме едни 20% автомобили, които са без такава застраховка, т.е. цифрата е внушителна - 500-600 хиляди автомобила се движат без застраховки. Това повдига два въпроса. От една страна, при пътен инцидент пострадалите няма как да бъдат компенсирани, обезщетени. От друга страна, при този висок процент има риск Европа да ни наложи граничен контрол и проверки. Има обаче логика в това нещо - пътно превозно средство, което се използва не през цялата година, да не бъде застраховано през цялата година, така че това е един добър вариант, който ще бъде в полза на тези, които карат през летния период.

- Големият въпрос е как могат да се следят тези 500-600 хиляди водачи, за които споменахте, и как могат да се контролират?

- Най-лесният начин не е да ги спираме на пътя и да ги проверяваме. След 1 година ще влезе т. нар. ТОЛ система, която ще опаше държавата с камери и както се прави в модерните държави, чрез регистрационния номер, когато отиде на пътя, автоматично системата може да проверява, минавайки през тези камери, имаш или нямаш застраховка.

- Имахте предложение да се изготви нов пътен знак "Внимание! Концентрирано преминаване на мотористи". Колко опасни могат да бъдат мотористите и в същото време колко опасна е и липсата на толерантност към тях от страна на другите водачи?

- За съжаление България се очертава като една много рискова държава на мотористите. Ние не сме като Гърция, Италия, Испания, където има култура по отношение на пазенето на мотористите. Там има едно такова поколенческо поведение, преди да станеш шофьор, ти си бил на скутер, след скутера си бил на по-голям мотор, след това евентуално си се прехвърлил на автомобил на четири колела. Когато ти по този начин си израснал, ти имаш инстинкт да пазиш колегите мотористи. При нас това нещо го няма, не е толкова популярно. От друга страна пък, някои мотористи са доста рискови. Участват в гонки, вдигат невероятно високи скорости, самите те създават и рискови ситуации. За съжаление, сме свидетели как млади хора си отиват и си умират. Много е деликатен проблемът. Ние предложихме такъв знак, има места като Кресненското дефиле, където се събират традиционно мотористи. Добре е там да има такъв знак, че преминават мотористи и самите водачи да бъдат по-внимателни.

- До какво ще доведе отменената забрана за движение на тирове в горещите дни?

- Забраната в петък отпада, остава само в неделя по първокласните пътища, които всъщност създават най-много проблеми, те ще имат възможност да се движат. За мен е напълно неудачно и не е добре да им се разреши. Освен това незнайно защо и тази забрана, която беше за над 35 градуса, също се отмени. Ако аргументът е, че новите магистрали са с добро качество на асфалта и той няма да поддаде, то някои пътища са от много старо време. Освен това да не забравяме, че сега започва и жътвата и ще тръгнат едни стотици хиляди зърновози, които в общи линии често се случва да бъдат претоварени с над 40-50-60 тона, и ще се усложни ситуацията. За съжаление, не е намерен механизъм, по който да бъдат глобявани бързо и ефективно чуждите шофьори на ТИР-ове и в общи линии те това нещо го знаят и продължават да се движат безнаказано, продължават да правят тапи. И това за съжаление ще завърши и с отнети човешки животи.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай