44 г. по-късно. Къде е първият български космонат?

Внукът му носи същите имена

44 г. по-късно. Къде е първият български космонат? | StandartNews.com

 

44-години след космическия полет, който превръща Георги Иванов в първия български космонавт, на 12 април той отново ще отбележи Деня на авиацията и космонавтиката и успешното завръщане на екипажа, от който е част, като поднесе цветя пред бюст-паметника на първия космонавт Юрий Гагарин в Банкя.

На днешната дата, пез 1979 година България е притихнала в очакване на изстрелването на  космическия кораб "Союз 33", в който е първият български космонавт-изследовател - Георги Иванов, припомня Флагман.

Днес той е на 82 години, но в много добро здраве и кондиция. Споделя, че живее нормално за нашето време, защото край него е голямото му семейство, сред което внуци и правнучка на 10 години.А Георги Иванов Иванов е най-малкият му внук на 6 години, който носи неговите три имена.

90-те години на миналия век си представяхме, че правим нещо добро за България и народа ни, а унищожихме всичко. Покажете ми едно нещо, което е сътворено. Унищожихме селското стопанство, промишлеността, ядрената енергетика… Унищожихме авиацията, ние нямаме гражданска авиация. Унищожихме не една българска авиокомпания. Много неща в България отиват единствено за скрап и от това мен ме боли като всеки един българин, казва Георги Иванов.

От това губи целият наш народ и затова сме толкова бедни. Другите, които бяха на нашето ниво, сега се развиват много по-добре от нас“, добавя той и припомня, че от 2007 г. досега България е загубила 350% от своето производство на овошки и зеленчуци. И продължава: "преди това нямаше човек, който да рови в кофите за боклук, нямаше безпризорни, всички имаха работа. Може да е не е била високо платена, но нямаше семейство, което да страда. Два пъти в годината се ходеше на почивка – един на море и един на планина, спомня си с носталгия българският космонавт.

Ще върнем космическата слава на България, ще летят трети и четвърти космонавт само ако нашата държава застане зад тази кауза, смята Георги Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай