42 болници ще получат финансова инджекция от бюджета

42 болници ще получат финансова инджекция от бюджета | StandartNews.com

Хасково. 42 болници от отдалечени и рискови региони на страната влязоха в списъка на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ за разпределението на 6 млн. лв. подпомагане от държавния бюджет през 2014 г.

Броят на клиниките, които трябва да получат финансовата инджекции през Министерството на здравеопазването сдружението уточни на последното си за годината заседание, което се проведе в Димитровград.

Лечебниците са подбрани според това дали отговарят на основния критерии и на един от двата допълнителни.

Основният критерий за подбора е отдалечеността на населеното място, където се намира клиниката. То трябва да е на повече от 50 км. от областната болница, важен е и относителния дял на всички населени места в региона, който трябва де е не по-малък от 40 % , обясни Изп. дир. на НСОРБ Гинка Чавдарова. Тя разясни и допълнителните критерии. Единият от тях е района да е с по-тежко състояние по отношение на безработицата, а другият-съответната община да е с по-висок относителен дял на възрастното население.

От Сдружението на общините предлагат за базови данни да се използват

средните за страната през 2012 година. Мотивът е, че тези за 2013 година, ще бъдат обработени през април месец на 2014 година, което ще забави подпомагането на болниците с 4 месеца.

В списъка от Хасковски регион, отговарящи на критериите са болниците в Свиленград, Харманли, любимец и Тополовград, уточни предс. На УС на НСОРБ кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай