420 000 лв. за пътя Мездра - Благоевград

В отговор на въпрос министърът съобщи, че на предстоящо заседание на консултативния съвет към министерството ще бъде обявена окончателната тарифата и обхвата на толуваните пътища

420 000 лв. за пътя Мездра - Благоевград | StandartNews.com

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова изрази увереност, че е възможно строителството на скоростния път Мездра - Ботевград да започне до края на тази година, предаде БТА. Повод за прогнозата й бе приетото днес от правителството постановление за извършване на промени на утвърдения със Закона за държавния бюджет за 2019 г. максимален размер на ангажиментите, които Агенция "Пътна инфраструктура" може да поеме за сключване на договори с изпълнителите на обекта - до малко над 419 млн. лева, каза министърът.

В отговор на въпрос на журналисти в МС министърът информира, че разплащането в рамките на тази сума с изпълнителите на обекта, който е разделен на два лота, ще става от приходите от винетни и тол такси, а индикативният срок за приключване на строителството му е 2023 г. Стойността на лот 1 е близо 133 млн. лева, а на лот 2 - близо 223 млн. лева, като цените за без ДДС. (Така общата сума с ДДС възлиза на около 427 млн. лева.)

Аврамова уточни, че вече са избрани изпълнителите на строителството на пътя и каза, че те ще получат парите след цялостно завършване и приемане на обекта. По думите на министъра това е пилотен начин на финансиране, който се очаква да има дисциплиниращ ефект върху изпълнителите.

Министърът напомни, че този участък е част от пътя Видин - Ботевград, който е натоварен заради трафика при Дунав мост при Видин. По скоростния път Мездра - Ботевград ще бъдат изградени кръгови кръстовища, ще има площадки за отдих, ще се осигури изнасянето на трафика извън определени населени места чрез изграждане на обходи.

В отговор на въпрос министърът съобщи, че на предстоящо заседание на консултативния съвет към министерството ще бъде обявена окончателната тарифата и обхвата на толуваните пътища. След това предстои нотифициране пред ЕК, доклад на Световната банка, като целта е спазване на срока за въвеждането на тол системата, определен с решение на МС, допълни Аврамова. Министърът посочи, че тарифите по тол системата не са политически въпрос, а по-скоро експертен и заяви, че тази реформа трябва да бъде доведена до успешен край.

Какви съоръжения ще се строят по новия път

Това е една от най-сложните отсечки по направлението Видин - Ботевград предвид терена, през който преминава. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, с габарит 20 м, т. е. двойно по-широко от настоящото, тъй като в момента има по една лента за движение в посока, пояснява в свое съобщение от миналия ноември АПИ. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат построени два тунела, с дължини съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища "Мездра", "Дърманци", "Ребърково", "Люти дол", "Скравена" и "Ботевград". Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай