39 г. след протестите срещу възродителния процес. ДПС почита жертвите

Възспоменателни митинги в Одрин, Люлебургас, Млечино и Момчилград

39 г. след протестите срещу възродителния процес. ДПС почита жертвите | StandartNews.com

Паметта на 17-месечната Тюркян, най-невръстната жертва на т.нар. възродителен процес в България, бе почетена в Одрин, а после и в Люлебургас.

На възспоменателното събитие присъстваха народните представители от ДПС Байрам Байрам, Павлин Кръстев, Мюмюн Мюмюн, Севим Али, областният председател на ДПС в Хасково Мехмед Атаман, представителите на ДПС в Турция Гюнер Четин и Лютфи Йозгюр, много гости от България.

„Всяка година сме тук, за да помним и почитаме жертвите на тоталитарния режим в България, които платиха цената на демокрацията със своя живот“, заяви  народният представител Байрам Байрам, който предаде поздравите на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и председателя на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Във възпоменателната програма участие взеха ученици от Община Кирково, които рецитираха стихове в памет на загиналата Тюркян.

39 години след първите мирни протести - на 24 декември 1984 година, срещу насилствената смяна на имената, Млечино и Момчилград също проведоха възспоменателни митинги.   

Отново, сме тук за да почетем и дадем признанието си за първия мирен протест, организиран срещу възродителния процес, заяви кметът на община Ардино инж Изет Шабан.

Нашата борба за права и свободи продължи и след 1984 г., докато се трансформира в единство и заедност и с мъдрото ръководство на почетния ни председател д-р Ахмед Доган се превърна в политическа партия – Движение за права и свободи. Тогава ДПС работеше с мотивацията да възстанови отнетите от „възродителния процес“ наши права и свободи, но днес ДПС се превърна в една модерна и либерална партия, която участва активно в политическия процес на България и Европа“, заяви кметът на Ардино Изет Шабан.

Народните представители на ДПС, начело с председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, направиха така, че в приетия преди няколко дни бюджет, нашите общини за първи път от много време имат вече финансиране на техните приоритетни проекти. Благодарим им!“, добави кметът на Ардино.

На възпоменателния митинг присъстваха зам.-председателят на ДПС доц. д-р инж. Хасан Азис, евродепутатът и председател на АЛДЕ Илхан Кючюк, народните представители Джейхан Ибрямов, Елван Гюркаш, Адлен Шевкед, Сезгин Мехмед, областният председател на ДПС Ресми Мурад, вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Халид Ислям Таръ, областният председател на Младежко ДПС Ерсин Юмер, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, зам.-кмет на община Картал, Истанбул и председател на Сдружение „Балканлълар“ в Картал Олджай Йозгюн, представителят на ДПС в Истанбул Фахри Ватансевер.

Тук бяха политически затворници от района на Млечино и 7-те общини в областта, както и политически затворници, репресирани и близки на загиналите от Турция – Бурса, Истанбул, Чорлу, Къркларели, Текирдаг, Измир и Ескишехир.

Събитието уважиха още общинските кметове на Кърджали, Момчилград, Джебел, Кирково, Крумовград и Черноочене, председатели на общински структури на ДПС от областта, бившни народни представители, председатели на Общински съвети, общински съветници и кметове на населени места

Пред чешмата-паметник бяха положени венци и цветя.

39-годишнината от мирните протести беше отбелязана и в Момчилград.

Паметта за жертвите е жива и ще остане такава. Едва ли има жител на Момчилград и общината, който да не е чувал и да не е разказвал за случилото се в мразовитата зима на 1984 г. Да се изправиш срещу танкове и въоръжени с калашници мъже, за да защитиш правата си, е подвиг, за който се иска голямо сърце и чест. Мога да ви уверя, че и днес момчилградчани притежават и големите сърца, и честта", заяви кметът Илкнур Кязим.

Тя заяви, че ще бъде изцяло обновен площадът в центъра на града, където преди 39 години момчилградчани са излезли на мирен протест.

Венци и цветя пред монумента положиха политзатворници, репресирани от тоталитарния режим, депутати, кметове, партийни активисти, гости от Турция.

Комунистическата държава не успя, защото започна съпротива - движение без оръжие, начело с д-р Ахмед Доган. И това се трансформира в политическия проект Движение за права и свободи", заяви народният представител Джейхан Ибрямов. Той допълни, че мирната съпротива срещу асимилацията на турците и мюсюлманите в България няма аналог по света.

Венци и цветя бяха положени пред чешмите-паметници на убити от тоталитарния режим жители на общината в селата Горско Дюлево, Ауста, Нановица, Равен и Груево.
 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай