300 лв. минимална пенсия? Властта каза: Ще видим!

Деница Сачева иска преизчисление на всички пенсии

300 лв. минимална пенсия? Властта каза: Ще видим! | StandartNews.com
  • Деница Сачева иска преизчисление на всички пенсии

Повишаване на минималната пенсия на 300 лв.? Решението тепърва предстои. До края на септември управляващата коалиция ще реши дали това да се случи, съобщи социалният министър Деница Сачева.

Вариантите за индексация на пенсиите от началото на 2021 г., обсъждани от ГЕРБ и "Обединени патриоти", биха стрували между 1,2 млрд. и 3 милиарда лева на година. Сачева поясни, че вариантите на масата са поне три. Тя самата е привърженик на преизчислението на всички пенсии. При този вариант биха били преизчислени над 1,1 млн. пенсии. Социалният министър обяви, че преговорите тепърва предстоят.

До края на месеца ще стане ясно и дали през ноември и декември ще има бонуси от по 50 лева за всички пенсионери. С бюджета за догодина ще се променят и размери на социални помощи. Сачева обяви, че би искала за детските добавки да отпадне доходният тест и всички семейства да получават средства за децата.

"Универсални детски добавки - за всяко дете, но това е моето лично мнение. Въпросът е дали това е възможно и дали имаме необходимите разчети за това да бъде направено и до каква степен това може да доведе до подобряване на общото ни благосъстояние", заяви още Деница Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай