28 студенти пречат на цял университет

Приписаха ми фразата: "Като не ви харесва, емигрирайте!", казва ректорът на УНСС проф. Стати Статев

28 студенти пречат на цял университет | StandartNews.com

- Проф. Статев, какво се случва в момента в УНСС, след като вчера студентите затвориха една от залите?

- В момента 28 студенти (толкова ги преброиха вашите колеги от медиите) са в 2006 аудитория, която е една от големите. Това възпрепятства провеждането на занятия в нея. Тоест около 1000 души на ден не могат да учат заради тяхното присъствие там. Разпоредих усилена охрана на аудиторията. В същото време има и доста студенти, които са си взели неплатен отпуск, за да дойдат на лекции и да правят съответните казуси и тестове, и те негодуват, че някой възпрепятства това. Най-важното за мен като ректор е да осигуря академична обстановка и спокойствие в университета. Категорично съм казал на тези мои студенти, че не споделям тяхната форма на протест. Уважавам убежденията им, но много пъти подчертавах пред тях, че никога няма да приема нарушаването на правата на другите като демократична форма. Още повече че то е в пълен разрез с конституцията.

- Доколкото знам, те са избрали зала до кабинета на Пламен Орешарски, но той не е идвал в университета, значи това решение увисва във въздуха?

- Не мога да коментирам това, но така започна ситуацията вчера: тези млади хора бяха избрали да се съберат точно в 12 часа пред входа, защото по това време се разминават сутрешната и следобедната смяна. Около тях минаха около 2000 излизащи студенти и толкова влизащи, но никой не им обърна внимание и не се присъедини към тях. След това бяха избрали да окупират аудитория, в която се предполагаше, че ще има лекции проф. Румен Гечев. Но поради извънредното заседание на парламента се оказа, че той не може да си вземе часовете и те бяха отложени. Като не стана това, отидоха и се настаниха в тази зала. Първо ми обещаха, че ще влязат да слушат лекции, и след това не излязоха от нея. Аз си говоря с тях, както с всички мои студенти, и им казвам, че с това некоректно поведение няма как да очакват уважение и разбиране. Още повече че след всички мои разговори с тях ми приписаха фразата: "Като не ви харесва България, емигрирайте". Това е невярно, недостойно и обидно. Всъщност те ми даваха примери със СУ и Нов български университет и аз им казах: "Уважаеми колеги, ако на някого му харесва повече Софийският или Нов български университет, това се прави с една молба до ректора, че искате да се прехвърлите там, на която аз още сега ще напиша "Да". "Няма, ние искаме тук". Казвам: "Ами тук си има правила на УНСС". И тогава един студент каза: "Ами ако не искаме да бъдем в България?" И аз казах: "Ако не искате да бъдете в България, може да вземете решение да емигрирате. Но премествайки се в друг университет или отивайки в чужбина, вие не нарушавате правата на другите, както правите в момента".

- Може ли да се стигне до цялостна окупация и на Вашия университет?

- Не мога да коментирам такъв казус. Не виждам основания за нещо подобно, защото вече второ денонощие студентите са в залата и нямам информация някой наш колега да се е присъединил към тях. Освен няколко души от СУ, които дойдоха да ги подкрепят. Не ми се вижда сериозно тези 28 човека да пишат декларации, че те са "будните студенти", защото другите 20 000 трябва да са заспали. Което едва ли е вярно.

Не ми се ще да се отива на такива ексцесии като цялостна окупация, защото в сградата има много техника, има охрана, има си правила за вътрешния ред, които в момента са нарушени. Но заради студентския мир и честта на университета си позволяваме да проявим тази толерантност.

- Вие имате и пропаднал корпус на сградата, затруднено ли е провеждането на занятията?

- Те много добре знаят, че заради пропадането на корпуса 25 учебни зали не могат да бъдат използвани, което не е малко на фона на около 160 учебни зали, които имаме. За наша голяма радост при аварията, която стана заради пропадане на почвата, няма, не дай си, боже, пострадал човек. Но пропадането на корпуса наложи правене на ново разписание. Заради него сега се учи сутрин от 7,15 вечер до 22 часа, включително събота и неделя. И в този смисъл им казах, че е по-коректно към колегите им да отидат в една по-малка зала, за да не пречат толкова много. Защото това е 200-местна зала, една от четирите ни аули. Но не срещнах никакво разбиране.

- Може ли семестърът да бъде удължен заради това?

- На този етап не бих казал, защото става дума за загуба на отделни занятия. Когато колегите Ви в медиите говорят, че "УНСС е окупиран", аз бих искал да кажа "УНСС е 50 дка разгърната площ. И в него има 28 студенти в една зала, в която не се учи. Не бих искал да се използва терминът "окупация", защото като студенти в УНСС това е техният дом.
Не допуснахме да се стигне до действия, които биха били нелицеприятни за университета. Ще се опитам да направя това и занапред. Но никога няма да приема, че е нормално да се пречи на останалите. Аз се учудвам на отговора на тези студенти на един въпрос. Казвам им: "След като вашите претенции са за оставка на парламента и на правителството, защо не отидете и не демонстрирате там?" Те винаги ми отговарят едно и също: "Ние 140 дни бяхме на улицата и никой не ни чу. Затова сега ще стоим тук, за да ни чуят". Нещо, което аз не мога да разбера.

Питам: "Как ще ви чуят, след като вие стоите 28 души изолирани на място, където никой не ви чува и не ви вижда?" Те самите по едно време предложиха, за да не затварят зала, да сложим долу на входа маси и столове, да залепят там плакатите си и да направят подписка или референдум, за да видим колко хора ще съберат. Но не го приеха. Те предлагаха много неща, после се отказваха. Затова няма как да гледам сериозно на това - защото нямам насреща си нещо организирано, с което можеш да водиш нормален диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай