20 души изпращат Орешарски

20 души изпращат Орешарски | StandartNews.com

София. Двайсетина протестиращи (към 18 ч.) се събраха в пространството между Министерски съвет и Президентството на пл. "Независимост", за да изпратят подалия оставка премиер Пламен Орешарски. Поводът за протеста им е навършването на точно една година от "Нощта на белия автобус", когато се случи един от най-сериозните сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Тогава няколко парламентарни комисии заседаваха в необичайно късен час, което даде възможност на гражданите да се съберат и да блокират изходите от сградата. Депутатите и министрите трябваше да бъдат изведени с автобус на жандармерията буквално през телата на протестиращите, а нощта завърши с разкървавени глави, множество ранени и барикади от всички страни на Народното събрание.

"Дошли сме да отбележим година от най-големия протест, когато реално имахме възможност да свалим правителството и се радваме, че точно на днешната дата Орешарски обяви, че ще си подаде оставката. Ние сме тук и я очакваме", заяви един от миналогодишните протестиращи, който бе сред активните участници в тогавашните бунтове - Атанас Митев, секунди преди до протестиращите да достигне новината, че оставката вече е факт. 

Макар и малка група протестиращи, организацията им е да направят традиционното си шествие до Народното събрание, за да подкрепят и разпускането на парламента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай