1 млрд. са вложени в "Солвей Соди"- Девня

1 млрд. са вложени в "Солвей Соди"- Девня  | StandartNews.com

Разкопките в Провадия-Солницата ще привлекат много туристи
Безопасността е нашият приоритет №1, каза изпълнителният директор на компанията Спирос Номикос

Изпълнителният директор на "Солвей Соди"-Девня Спирос Номикос е тазгодишният победител в конкурса за мениджър на годината на сп. "Мениджър". 53-годишният Спирос Номикос е белгиец, роден в Лубумбаши, Конго. Професионалната си кариера започва в застрахователна компания - Група "Жози", а от 1989 г. работи в група "Солвей". Отначало е дясната ръка на финансовия директор в седалището на компанията в Брюксел, а по-късно стига до главен административен и финансов директор "Покупки" в "Пайплайф"-Атина, което е съвместно предприятие с "Винербергер Груп". От 2000 г. е директор "Финанси" в "Солвей Соди" и изпълнителен директор на "Солвей България" и на "Девня Варовик". След известно прекъсване и работа в Пекин от юли 2012 г. е генерален мениджър на група "Солвей" за България и изпълнителен директор на "Солвей Соди" и ТЕЦ "Девен".

Изпълнителният директор на "Солвей Соди"-Девня Спирос Номикос е магистър по финанси, завършил е Висше бизнес училище на Солвей, Брюксел. Професионалната си кариера започва в застрахователна компания - Група "Жози", а от 1989 г. работи в група "Солвей". Отначало като дясната ръка на финансовия директор в седалището на компанията в Брюксел, като стига до главен административен и финансов директор "Покупки" в "Пайплайф"-Атина, което е съвместно предприятие с "Винербергер Груп". От 2000 г. е директор "Финанси" в "Солвей Соди" и изпълнителен директор на "Солвей България" и на "Девня Варовик". След известно прекъсване и работа в Пекин от юли 2012 г. е генерален мениджър на група "Солвей" за България и изпълнителен директор на "Солвей Соди" и ТЕЦ "Девен". Владее френски, английски, испански, гръцки и фламандски, а вече и български. 53-годишният мениджър е белгиец, роден в Лубумбаши, Конго. Женен е и има 3 дъщери.

- Г-н Номикос, честит юбилей - 60 г. от началото на содовото производство и 40 г. от изграждането на нов содов завод в Девня. Старият содов завод "Карл Маркс" поставя началото на химическата промишленост у нас. Като колекционер на предмети от миналото, знаете ли любопитни истории, свързани с началото?

- По някаква изключително щастлива случайност намерих в София истинско малко съкровище - стар фотоалбум с оригинални фотографии от 28 август 1954 г. - датата на откриване на завод "Карл Маркс". Това е първият содов завод в България за синтетично производство на калцинирана сода по метода на Ернест Солвей. С него страната поставя основите на химическата си промишленост. Неслучайно силуетът му гордо стои на банкнотата от 10 лв. десетилетия наред - от 1962 г. до 1996 г.

- Станахте "Мениджър на годината" в конкурса на списание "Мениджър". Каква е тайната на успеха в условията на българския бизнес?

- Тази награда принадлежи на всички хора от нашия завод в Девня и от Група "Солвей", които от години допринасят за това "Солвей Соди" да достигне днешното си ниво на развитие. Експертизата и мотивацията на персонала, подкрепата на стабилни акционери, зачитането на общи ценности - това са основите на потенциалния успех. Също толкова важни са непрекъснатите иновации и капацитетът да се адаптираме към промените на пазара. Приех тази награда като голямо признание, точно в годината, когато честваме 40-годишния юбилей на "Солвей Соди".

- Успешна ли е отиващата си 2014 г. за девненския гигант "Солвей Соди"?

- 2014 г. се очертава да бъде успешна за нас. Удовлетворени сме от реализираните дейности, целящи намаляване на променливите разходи, за да можем да се справим през следващите години с нарастващата конкуренция в нашия сектор. Продължаваме да инвестираме, за да постигнем тази цел, но също и да намалим още повече екологичния ни отпечатък.

- Кои и къде са пазарите за калцинирана сода?

- "Солвей Соди"-Девня е най-големият завод за синтетично производство на калцинирана сода в Европа, произвежда и сода бикарбонат. Калцинираната сода служи за производството на стъкло, детергенти и химически продукти, а содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и здравеопазване.

"Солвей Соди" е голям износител, който формира около 1% от търговския баланс на страната. Благодарение на нашите акционери "Солвей" и "Шишеджам" изнасяме 90% от продукцията, главно през пристанище Варна-запад. Основни дестинации са Балканите, Русия, Средният изток, Средиземноморският басейн, както и Южна Америка, Африка и Азия.

- Не се е чуло за инцидент в завода. Какво правите за безопасността на труда?

- Аз съм пословичен сред колегите си с един текст, който още при идването ми като изпълнителен директор преди две години открих на поръждясала, но добре четима табела от времето на създаването на содовия завод. Това послание напълно отразява настоящия топприоритет на Група "Солвей" за безопасност при работа: "Майко и татко, пазете се от злополука". Безопасността е приоритет номер 1 във всички поделения на Група "Солвей". Секунда невнимание по време на работа може да коства много. Наша е отговорността да намаляваме възможно най-много вероятността да се случи злополука, като се ангажираме със специални инициативи и добри практики, главно в три посоки: да инвестираме в инсталациите, за да ги направим по-безопасни, да подобряваме мениджмънта на процесите по безопасност и, не на последно място, всеки един в завода да се включи в този процес с чувство за отговорност и съответното поведение.

- Задава се конкуренция от страна на завода за калцинирана сода в Турция. Подготвяте ли се за новите предизвикателства на пазара?

- Ще трябва да се справим с много предизвикателства, произтичащи от макроикономическата ситуация в света и най-вече в Южна Европа и Средиземноморския басейн. Нашата основна цел е да останем един от най-конкурентните заводи за калцинирана сода. Това означава, да продължим да подобряваме всички сфери на дейност, за да преодолеем силната конкуренция на производителите на трона (естествена сода), които оперират при много по-ниски разходи. Европейският химически сектор е изправен пред няколко проблема с конкурентоспособността начело с високите цени на енергията и суровините, както и непоследователност и липса на енергийни и индустриални политики на ЕС. Предстоят нови предизвикателства с приемането на амбициозните климатични и енергийни цели в годините до 2030 г. Правилата увеличават разходите за индустрията, възпрепятстват иновациите в Европа и я поставят в неблагоприятно положение спрямо конкурентните региони.

- Какви са вашите очаквания от правителството?

- Всяко правителство трябва да се погрижи за подобряването на имиджа на България, като същевременно се вслушва в нуждите на гражданите си. България има много предимства, които са от полза за бизнеса, като благоприятното географско положение и разходите за труд. Друг съществен плюс е по-ниското пряко данъчно облагане. Но то не е достатъчно, за да се привлекат чужди инвестиции. Необходимо е да се гарантира и предвидима и стабилна инвестиционна среда, с ясна дългосрочна визия за икономическото развитие и намалена административна тежест. Правителството полага усилия в тази посока.

- Какви са плановете за инвестиции в "Солвей Соди"?

- От приватизацията през 1997 г. "Солвей Соди" непрекъснато инвестира в бъдещето. За периода 1997-2014 г. около 1 млрд. лв. са инвестирани в содовия завод и неговите филиали, което доведе до увеличаване на производствения капацитет, модернизиране на инсталациите и значителен прогрес при опазването на околната среда и безопасността на труда. Предвиждаме изграждане на нова вакуумна дестилационна колона, като очакваният ефект за намаляване на енергийната консумация се оценява на 15%. В ТЕЦ "Девен" се предвижда изграждане на нов котел по авангардни технологии, съответстващи на най-добрите налични техники.

- "Провадсол", дружество от групата на "Солвей Соди", помага на археологическите разкопки в най-древния град на Европа - Провадия - Солницата. Ще продължи ли тази подкрепа и може ли предприятието, на която територия са, да помогне за достъпа до обекта предвид нарасналия интерес от туристи от цял свят?

- Археологическият обект Провадия-Солницата е на територията на "Провадсол". Ръководител на разкопките е проф. Васил Николов, председател на Научния съвет на Националния археологически институт и музей. Изследванията по находките показват, че Провадия-Солницата е най-старият град в Европа от 5500 г. пр.н.е., възникнал в близост до солното находище благодарение на древна технология за производство на сол. През различните исторически периоди солта е била ценна стока, в един момент дори е използвана като валута, откъдето произлиза думата "salary" (заплата), чийто корен е в латинската дума "sal" (сол).

Проф. Николов и неговият екип с огромен ентусиазъм и упоритост извършват разкопките, но при сегашния темп на работа, лимитиран от липсата на финанси, разкопките могат да продължат още 20-30 години. Работим с общината за осигуряване на по-голямо финансиране. Целта е периодът да се увеличи до четири месеца годишно, вместо двата месеца в момента. Трябва да се подобри и достъпът и инфраструктурата на мястото, за да може да бъде развито като туристическа атракция. Разкопките могат да стимулират заетостта, икономическото развитие и инвестициите в региона посредством постигане на голям туристически поток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай