17 300 пенсионери ще получат по-малко пари през юли

НОИ с информационен ден, посветен на промените в пенсионното законодателство през 2022 г.

17 300 пенсионери ще получат по-малко пари през юли | StandartNews.com

Около 17 300 пенсионери ще получат по-малък доход от държавното обществено осигуряване през юли спрямо юни. Причината не е намаление на дохода от пенсия – основните размери на пенсиите от всички видове нарастват, но за някои пенсионери с по-ниски пенсии увеличението от 1 юли е по-малко от това, нужно да компенсира "ковид добавката" и индивидуалната компенсаторна разлика.

Около 9200 от тези пенсионери са с пенсия по европейски регламенти и международни договори, а останалите са наследствени пенсии и пенсии, несвързани с трудова дейност. Това стана ясно днес по време на информационен ден, посветен на промените в пенсионното законодателство през 2022 г., съобщи БТА. 

С очакваните резултати от промените в нормативната уредба от 1 октомври т.г., над 715 хил. пенсионери ще получат увеличение на пенсията си. Средната пенсия ще достигне 722 лв. и ще нарасне с близо 19 процента спрямо юни при отчитане на допълнителните суми, изплащани към пенсията.

Около 306 хил. души през юли и около 304 хил. през октомври, ще получават доход от пенсия, по-малък или равен на официалната линия на бедност за страната от 413 лв. Това са пенсионери с минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст при непълен стаж, пенсионери с пенсии за инвалидност поради общо заболяване в минимален размер, пенсионери с пенсия, несвързана с трудова дейност, както и пенсионери с пенсия от европейски регламенти и международни договори. Промените ще доведат до това все повече пенсионери да получават действителния размер на пенсията си. Броят на пенсионерите с пенсия на минимален размер ще намалее до 806 хил. граждани през октомври, при над 1 016 000 през юни.

Пенсионерите с максимална пенсия ще намалеят от 33 500 през юни, до 15 хил. пенсионери за юли и до малко над хиляда пенсионери през октомври 2022 г., когато максималният размер на пенсията ще нарасне до 3400 лв. Промените ще доведат до това все повече пенсионери да получават действителния размер на пенсията си, обясниха експертите от НОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай