16 000 наши бойци са били на мисии срещу терористи

16 000 наши бойци са били на мисии срещу терористи  | StandartNews.com

Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана в парламента

- Г-н Радев, заговори се веднага за мерки и у нас след кървавата трагедия във Франция. Вече имате ли готовност, набелязали ли сте конкретни неща?

- Трябва да има такива мерки не само защото има конкретните препоръки на Консултативния съвет за националния сигурност (КСНС) от този месец, в тази посока, но и по обективни причини - много бързо променяща се глобална среда за сигурност. Нека кажем веднага, че там имаше поне три точки в тези препоръки, които насочваха натам разсъжденията ни. Там пишеше да се внесат в Народното събрание проект на Закон за противодействие на тероризма. Само да припомним, че България има Национален план за противодействие на тероризма, както и координационен център за противодействие на международния тероризъм, който представлява един отдел в ДАНС. На второ място там се препоръчва да се инициират законодателни промени с цел хармонизиране на нормативната база с ЕС и НАТО.

Пример за такава хармонизация беше Законът за убежищата и бежанците, който приехме в началото на месеца в Народното събрание и там се откри ново понятие "международна закрила" и т.н. И още нещо, може би беше първата точка в тези препоръки: предлага се на Министерския съвет да предложи мерки, насочени към оптимизиране дейността на целия сектор "Сигурност". Съвсем скоро в средата на септември бяха приети промени в Наказателния кодекс с доста завишени наказания за каналджиите на хора. Те вече ще лежат 12 години в затвора, не 2-3 години, както беше досега примерно, глобите им скочиха тройно до 30 хиляди лева, конфискация на цялото имущество и т.н.

- Имаше изпратена армия военнослужещи по границата, за охрана на границата, но имаше и едни проблем с това дали военнослужещите имат право да носят оръжие, дори се заговори, че вместо бойни патрони се използват халосни патрони. Как стоят нещата в момента?

- Аз лично считам, че законодателно нищо не спира участието на Въоръжените ни сили, включително не само по границите, а и във вътрешността на страната, когато се наложи в тези два случая, които са посочени в чл. 57 от Закона за отбраната и Въоръжените сили.

След случилото се в Париж, струва ми се и от ръководството на МВР, и от държавното ръководство, по-смело ще бъдат използвани Въоръжените сили.

България има много подготвени армейски кадри по отношение на борбата с тероризма. 16 хиляди военнослужещи, 10% от тях жени, са ходили на мисии в Ирак и Афганистан. Там те са се срещали точно с тези хора, които идват и правят това, което направиха в Париж. Те са най-подготвената част, разбира се, и една част от МВР, които ходеха като полицейски сили пак там. Така че този ресурс, който е способен да противодейства ефективно на такива терористични действия и заплахи, няма как да не бъде използван.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай