150 години безсмъртие. В Карлово всичко е Левски

Историческия музей ще бъде открита изложба с архивни документи

150 години безсмъртие. В Карлово всичко е Левски | StandartNews.com

България отбелязва днес 150 години от трагичната гибел на най-великия си син – Апостола на свободата Васил Левски. В редица български градове, сред които Карлово, Ловеч, Велико Търново и Враца, ще бъдат организирани куп събития.

ВИЖ ОЩЕ: Защо Левски написа "Народе????"

В Карлово - родния град на Апостола, всичко е Левски. Планирана е възпоменателна церемония тази вечер. Сутринта в църквата "Св. Богородица", където Левски е пял като дякон, ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида.

По-късно в Историческия музей ще бъде открита изложба с архивни документи, посветени на Иван Грозев, съратник на Апостола.

Днес в Карлово ще звучат и църковни песнопения в памет на Левски, изпълнени от  квартет "Светлоглас".

След церемонията вечерта на едноименния площад по повод 150 години от гибелта на Апостола, в залата на читалището ще се състои традиционния възпоменателен спектакъл на ученици от Средно училище "В. Левски", който тази година е под мотото "С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите".

В Ловеч по повод 150-годишнина от героичната саможертва на Апостола днес се организира национален младежки форум - дебат "Васил Левски в историята, литературата и изкуствата".

Във Враца 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония пред паметника му в центъра на града.

Утре президентът Румен Радев ще открие мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски.

Вечерта държавният глава ще участва във възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата.

„Левски в душите ни“ е мотото на патронния празник на българското училище „Васил Левски“ в кипърския град Дали, където също ще бъде отдадена почит към героичната гибел на Апостола.

Програмите на БНР се включиха в Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола. В портала bnr.bg обществената медия представя ценно съдържание от Архивния фонд на Радиото.

Специалното студио на програма "Хоризонт" от Карлово ще бъде утре - на 19 февруари от 14 до 16 часа. След това във Вечерния осведомителен бюлетин ще предадем пряко церемонията пред Паметника на Левски в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай