Сряда,

146 г. от Априлското въстание. Поклон пред героите!

От: СТАНДАРТ -
285
146 г. от Априлското въстание. Поклон пред героите!
A
A
A

146 г. от Априлското въстание се навършват тази година. Копривщица вече се готви да отбележи паметната дата.

„Копривщенци помнят тези събития преди 146 г., като с над 200 участници – самодейци, ученици от училищата, както и членовете на регионален клуб „Традиция“ ще възпроизведем епизодите от Априлската епопея“, каза Райна Пачева, цитирана от бТВ.

„Копривщица за пореден път ще отбележи своя най-голям празник. Тържествата започват още довечера. Кулминацията е утре, когато в 11:30 ще бъде разиграна възстановка на събитията“, каза директорът на музеите в града Кунка Неделина.

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва Априлското въстание, благодарение на което на картата на Европа се появи България.

Решението за избухването на въстанието е взето от Гюргевския революционен комитет, българските земи са разделени на 5 революционни окръга – първи Търновски, втори Сливенски, трети Врачански, четвърти Пловдивски и пети Софийски.

Подготовката е само няколко месеца, с което се обяснява и неговия неуспех на бойното поле.

То избухва преждевременно на 20 април. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков жителите на Копривщица се вдигат на оръжие и убиват местния мюдюрин. Каблешков написва своето прословуто „Кърваво писмо“, което е изпратено на Бенковски в Панагюрище. Той обявява началото на въстанието, останалото е история.

Въпреки разгрома и жестокостите, извършени от Османската империя в Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище, въстаниците приковават вниманието на Европа към Българския въпрос.

Благодарение на саможертвата на героите от Априлската епопея днес има българска държава, изпитваме удоволствието от усещането да говорим родния си език. Все пак основната цел на това въстание е появата на България на европейската политическата карта.

Това нямаше да бъде възможно, ако не беше Априлското въстание като най-върховната част на българското национално освободително движение.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички