120 депутати - по-малка хранилка

Нека първо Германия въведе машинно гласуване, тогава ние

120 депутати - по-малка хранилка | StandartNews.com
  • Трябва да се отмени Великото народно събрание, такова доскоро имаше само в Монголия, казва проф. Михаил Константинов в интервю за вестник "СТАНДАРТ"
  • Нека първо Германия въведе машинно гласуване, тогава ние

 

- Проф. Константинов, как гледате на проекта за Конституция, предложен от ГЕРБ? Има ли вероятност свикването отново на Велико народно събрание да забави някои от процесите в страната, особено като се има предвид очакваното свиване на икономиката?
- В този вид проектът за нова Конституция не ми харесва. Други колеги също се изказаха негативно. Иначе да, приемането на нова Конституция е добра идея. Противно на някои становища не смятам, че формалното прокламиране на общоприети общочовешки ценности е най-важното нещо в една конституция. Което, разбира се, не пречи те да се упоменат в началото. Тези принципи така или иначе и у нас и в демократичния свят се прокламират и следва да се спазват. Конституцията е важна заради процедурите. Ще отбележа някои важни неща в тази насока според мен.
Първо, трябва да се отмени институтът на Великото народно събрание (ВНС), но за това по-късно. Второ, изборната материя в сегашната конституция е недобре уредена. В частност европейските избори са пришити изкуствено. Необходимо е да се оформи глава "Избори", където да се регламентира произвеждането на четирите вида избори: парламентарни, президентски (ако се реши да има избран от народа президент), европейски и местни. И трето, непременно да се формулира точно 48-месечен цикъл при редовните парламентарни избори, а не до 50-месечен включително, както е в момента. Съответните текстове отдавна са написани и даже публикувани, но никой не им обръща внимание. Сегашният 50-месечен цикъл е порочен и вреден за управляващите, ако и когато решат да го приложат.
От 1991 година досега е имало три пълни мандата и само в един от тях беше приложен порочният цикъл. Това стана през 2001 г., когато вместо на 15 или 22 април, изборите се произведоха на 17 юни. Ако помните, Царя произнесе знаменитото си слово, че ще ни оправи за 800 дни, на 6 април 2001 г. Ако изборите бяха според правилния 48-месечен цикъл на 15 април, той щеше да има 9 дни, за да си организира участието. Е, нямаше как да стане, въпреки добрите юристи в екипа му. Това с отлагането на изборите с два месеца беше най-страховитата грешка в историята на демокрацията у нас и на СДС в частност, която унищожи Съюза и промени към лошо историята на страната. Авторите на тази дивотия вече 19 години скромно се спотайват. Нищо, нека се спотайват, ние обаче помним.
И още нещо, мандатът на народните представители трябва да тече от датата на клетвата им, а не от датата на изборите. И за това си има причини, но нека не задълбаваме повече в тези политически технологии.
- Трябва ли да се отмени според Вас възможността да бъде свиквано Велико народно събрание, която е залегнала в конституцията?
- Великото народно събрание не се среща в съвременните демократични държави. Доскоро май имаше такова само в Монголия. Неговата идея е да бъде стабилизирано законодателството в страната и ВНС действително имаше своето място в нашата история от ХIХ век насам. Ще напомня, че последното, 7-о ВНС, се избра на 10 и 17 юни 1990 година след едни масивно фалшифицирани избори, произведени под ръководството на управляващата тогава БСП. Това ВНС изработи и прие днешната конституция, която иначе е добра, с изключение на изброените по-горе недостатъци.
- Как намаленият брой депутати, предвиден в проекта, ще се отрази на политическите процеси? За кои политически сили най-много би могло да проработи това?
- Няма да се отрази, освен дето партийната парламентарна хранилка ще се редуцира двойно. Днес например минималният брой депутати в една парламентарна група е 10, което е почти 4% от 240. При парламент от 120 депутати този минимален брой ще бъде 5, което е 4% от 120. Хората обаче искат по-малко депутати и е редно това тяхно желание да бъде изпълнено. Намаленият брой депутати се отнася пропорционално за всички политически сили и не е в полза или вреда за която и да е от тях.  
- Как гледате на разделението на Висшия съдебен съвет отделно на прокурорски и съдийски?
- Ми, не гледам. Въпросът е специален и нямам компетенции по него. В моето семейство един от дядовците ми е бил юрист (доста известен при това), но това не е достатъчно. Ще напомня обаче една мисъл на великия Дън. Тя всъщност не е негова, но му е била любима. И тя е, че не е важно, дали котката е черна, или бяла. Важното е да лови мишки. Ако ВСС е съставен от добри и съвестни професионалисти, няма чак такова значение какъв му е форматът. И разните спорове, кое е по-добро (5 на 6, или 6 на 5 за квотите), са чиста средновековна схоластика за броя на дяволите, които могат да се съберат на върха на една игла. Защото няма никакво значение точно колко се събират.
- Трябва ли президентът да има право на законодателна инициатива?
- Ако се избира пряко от хората, както досега, то да.
- Трябва ли да бъдат разширени функциите на главния прокурор?
- Нека кажат специалистите. Като гледам отстрани, май са му достатъчно широки функциите на главния прокурор. Пожелавам му да продължава да громи битовата престъпност, която е бич за народа ни. Изключителен и гнусен цинизъм са твърденията, че главният прокурор ловял само крадци на кокошки. Не, не е само. България е на едно от първите места в Европа и в света по разкрити тежки престъпления. Процентът на разкритите убийства и изнасилвания у нас е почти 100. В същото време в родината на европейската демокрация, Великобритания, за няколко години ислямски банди изнасилиха 1500 деца под 11-годишна възраст, а някои изгориха живи. Не без участието на видни британски педофили на високи постове и под покровителството на властите. Британската преса, дето била по-свободна от нашата, мълчеше и мълчи като утрепана. Както мълчи и норвежката преса за техните си педофилски мрежи, включващи извращения с бебета на възраст няколко месеца.
- Възможно ли е толкова бързо въвеждане на машинно гласуване и доколко ще бъде гарантирана защитата на този вот?
- Сроковете зависят от готовността на фирмите да се справят с доставката на между 10000 и 20000 машини при стагнация на производството на електронни елементи в Китай. Моята оценка е, че за това трябват между 4 и 6 месеца. Предимство на машинното гласуване е липсата на недействителни гласове и бързата и точна обработка на резултатите. Недостатък е, че избирателят не знае какво става с гласа му и че може машината да произведе резултат, който няма нищо общо с действителния. Както се случи в Холандия неотдавна и поради което холандците от 100% минаха на 0% машинно гласуване.
В момента по HBO се върти един много поучителен 90-минутен филм на тема машинно гласуване в САЩ през 2020 година. Филмът е потресаващ, гледайте го. Аз имам и конкретно предложение. Що не изчакаме да видим, кога например великата Германия ще го въведе това гласуване? И тогава да го въведем и ние, с германските машини и по германската технология. Засега обаче с машини в Европа гласуват само в град Брюксел, и то по доста по-различна технология в сравнение с описаната в нашия Изборен кодекс. Ако ще гласуваме с машини, трябва да осигурим и 100% медицинска сигурност срещу коронавируса при боравенето със сензорните екрани. Иначе много избиратели ще се срещнат преждевременно със Свети Петър.
И още. Пропуснахте да ме питате за дистанционното гласуване (главно по интернет и по пощата). В условията на смъртоносна пандемия това гласуване става все по-актуално и трябва да бъде подробно обсъдено и у нас. И ето ви още една връзка с конституцията. Ако искаме дистанционно гласуване, в новата Конституция трябва да премахнем изискването за тайна на вота. Защото при дистанционно гласуване такава тайна няма и не може да има.
Виждате, че няма лесни решения. Понякога искрено завиждам на онези 20% процента от хората, които вярват в машините и в хипотезата за плоската Земя. Ми тя е очевидна тази хипотеза, няма как някои (примерно австралийците) да живеят от обратната страна на Земята, щото ще изпопадат някъде. А ако се замислим, тя и Луната май е плоска, затова виждаме само едната й страна. И накрая един въпрос за по-напреднали любители. Луната ли се върти около Земята или обратното? Правилният отговор е, че нито едно от двете. Луната и Земята се въртят около масовия си център, който обаче е вътре в Земята. Ако добавим и Слънцето, задачата става адски трудна, нещо забелязано още от сръбския автор Бранислав Нушич. А сега да си представим, колко тела има в Слънчевата система и как те още не са изпопадали едно върху друго. И да затворим темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай