Вторник,

117 000 малки ученици отново в клас, кога се връщат и големите

От: Редакция -
117 000 малки ученици отново в клас, кога се връщат и големите
A
A
A

Близо 8200 паралелки с над 117 000 ученици от I до IV клас в цялата страна вече учат присъствено след тестване на децата за COVID-19, съобщиха от Министерството на образованието.

От всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни бяха тестовете на 11 деца.В първите два дни на тази седмица с бързи антигенни тестове са изследвани също 5604 учители и 3464 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Резултатът е бил позитивен при шестима учители, а сред непедагогическия персонал положителните проби са девет. През миналата седмица беше установена зараза при девет учители и трима непедагогически специалисти.Увеличава се броят на доброволците.

През втората седмица от връщането на децата в изследването им са се включили близо 4900 родители, медицински сестри, медиатори, студенти по медицина и др. със „зелен сертификат“.Тестването се въведе за малките ученици в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души и преминава спокойно навсякъде в страната.

Към момента Министерството на образованието и науката (МОН) е разпределило 766 хил. теста, с които се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред. МОН очаква нови доставки на безплатни тестове за по-големите ученици, за да могат и те отново да влязат в клас при безопасни условия. Създадена е организация постъпващите нови количества тестове да стигат в училищата в страната възможно най-бързо. Паралелно с това се подготвят промени в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които ще регламентират връщането в училище на учениците от V до XII клас.Социалните партньори са резервирани към идеята училищата да имат право да закупуват тестове за по-големите ученици, докато чакат безплатните доставки от държавата. „В училищната система трябва да има съгласие между директори, учители и родители, за да се случат тестовете“, каза по този повод министърът на образованието и науката акад. Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет днес.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички