10 мин по-бавно с влак пестят милиони

160 км/час за превоз на пътници е най-ефективната скорост за железницата ни, каза зам.-министърът на транспорта Петър Киров

10 мин по-бавно с влак пестят милиони | StandartNews.com

160 км/час за превоз на пътници е най-ефективната скорост за железницата ни, каза зам.-министърът на транспорта Петър Киров.

 

- Кои ще са първите проекти, които ще стартират с финансиране по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура"?

 

- Работим по доста проекти, но към момента в най-напреднала фаза на подготовка са проектът за модернизация на жп линията Русе - Варна, част от магистралата до Калотина и разширението на метрото в София. За пътния проект ще се опитаме да осигурим финансиране частично по Механизма за свързване на Европа частично по Кохезионен фонд на ЕС, а другите два имат най-голям шанс да бъдат първите стартирали през новия програмен период на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", още през тази година.

 

- Колко са предвидените средства по тази оперативна програма и за реализацията на кои големи проекти ще бъдат достатъчни?

 

- Към този момент ще можем да ползваме европейско финансиране по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" в размер на около 1,6 млрд. евро. Допълнително ще можем да ползваме и около 350 млн. евро по Механизма за свързване на Европа. Въпреки това възможно най-късият списък с приоритетните ни проекти възлиза на приблизително два пъти по-голяма стойност. Затова ще търсим опции за повишаване на тези средства, в това число и чрез заеми от Европейската инвестиционна банка.

 

- Колко са подготвените проекти за новата оперативна програма и колко се проектират?

 

- С най-голяма проектна готовност са тези, които споменах - модернизацията на жп линията Русе - Варна, магистралата от Калотина до Храбърско и разширението на метрото в София. Работи се по подготовката на останалите проекти от приоритетния ни списък, като в железопътния сектор реално имаме още три големи проекта освен готовия за Русе - Варна. Това са рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас, модернизация на линията София - Септември и изграждане на частта Карнобат - Синдел. Също така за финансиране чрез Инструмента за свързаност на Европа се подготвя и жп участъкът Видин - Медковец.
В пътния сектор също имаме четири големи приоритета - лот 3 на магистрала "Струма", пътното направление Видин - Ботевград, лот 1 на магистрала "Хемус" и тунелът под връх Шипка.
Целта ни е да имаме широк списък с подготвени проекти, за които да се търси финансиране или чрез оперативната програма, или чрез Инструмента за свързаност на Европа.

 

- Железниците са приоритет на ЕС за новия програмен период 2014-2020 г. Икономически изгодно ли е изграждането на високоскоростни отсечки при кратките разстояния?

 

- Колегите от Национална компания "Железопътна инфраструктура" още при стартирането на предприсъединителните програми са правили подобни анализи и са установили, че скорост от около 160 км/ч често е най-оптималният вариант с оглед разстоянията между населените места в България. Анализите показват, че инвестирането в трасета, позволяващи по-голяма скорост, няма да е целесъобразно, защото те ще могат да се използват ефективно единствено от пътнически влакове, които например пътуват от София до морето без спиране, или преминават транзитно през страната. Поради това не трябва да сме максималисти и да се стремим всички линии, които модернизираме, да позволяват скорост от 160 км/ч по целите им трасета. В някои планински участъци можем да заложим и по-ниска проектна скорост, ако това води до сериозни икономии на средства. Виждал съм проекти, в които се оказва, че разликата от 30-40 км в проектните скорости по определени участъци, води до намаляване на нужната инвестиция със стотици милиони евро. Същевременно, когато сверим очакванията за времепътуването в единия и другия случай при максимална скорост, се оказва, че разликата е в порядъка на 10-15 минути. Съгласете се, че в някои случаи не е целесъобразно за спестяването например на 10 минути да инвестираме 100 млн. евро повече.

 

- Проектите по новата оперативна програма или по механизма "Свързана Европа" ще стартират ли по-бързо?

 

- Изпълнението на проектите от новата ОП и Инструмента ще стартират едновременно през тази година. Има малка разлика в начина на подаване на проектни предложения - при оперативната програма това е един постоянен и отворен процес, в който бенефициентите по всяко време могат да подават проектни предложения. По Механизма за свързаност на Европа набирането на проектни предложения става чрез покани за набиране на проектни предложения, които се обявяват всяка година.
Първите проекти, които планираме да стартират през 2014 г. по оперативната програма, са рехабилитацията на жп линията Русе - Варна, част от магистралата до Калотина и изграждане на третия лъч на столичното метро.
По Механизма за свързаност на Европа през 2014 г. планираме да кандидатстваме за изграждане на част от отсечката Калотина - Драгоман, която е част от магистралата Калотина - София. По този начин оперативната програма ще бъде една от първите, по които ще се извършват реални дейности за изпълнението й.

 

- Има ли шанс страната ни да поиска и допълнителни средства по "Свързана Европа"?

 

- Теоретично има такъв шанс, защото след третата година няма да има резервирани бюджети по страни и ще можем на конкурентен принцип да се състезаваме с другите страни членки за финансиране, ако е останало такова налично. Все пак нашата основна цел на този етап е да успеем да усвоим всички предвидени за България средства по Механизма, които не са никак малко.

(Пред списание "Транспортно строителство и инфраструктура")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай