Златни таланти възкресяват България

Божията искра пламти в трима математици, казва наставникът им Любомир Любенов

Златни таланти възкресяват България | StandartNews.com

Божията искра пламти в трима математици, казва наставникът им Любомир Любенов

Златни таланти в математиката, роботиката, изкуствения интелект и спорта възкресяват България. Дъжд от медали донесоха децата математици. Грациите за пореден път ни изпълниха с гордост. Възхита и респект предизвикаха успехите в шаха на 16-годишната Нургюл Салимова. Ликувахме с кралицата на сабята 17-годишната софиянка Йоана Илиева. Но...улисани в политически и предизборни чудесии, в гейтове, разправии и скандали, не отделихме на младите ни надежди нужното внимание и признание. Не благодарихме на наставниците им. Затова в навечерието на най-светлия християнски празник "Стандарт" реши да представи историите на труда и успеха на част от тях - бъдещето на страната и истински повод за национална гордост.

--------------

Те са трима старозагорски тийнейджъри, които още преди да пристъпят училищния праг са в плен на "скучната" и непонятна за мнозина математика.

Първите си отличия Михаил Михов, Любен Карбанов и Теодор Танков печелят още преди да са започнали да сричат като първолаци. Михаил и Любен сега са седмокласници в природо-математическата гимназия "Гео Милев" в Града на липите. Тео е в 9-ти клас в Американския колеж в София.

По едно стечение на обстоятелствата Мишо и Любчо печелят първия си медал в едно и също национално състезание на частните училища. Организира го на Старозагорските минерални бани техният техният наставник и тогава, Любомир Любенов. След това математиката все повече ги увлича.

Идват и първите големи успехи. Михаил печели бронзови медали на три последователни международни Олимпиади - Сингапур, Хонг Конг и Куала Лумпур. В Сингапурската олимипада, която се организира едновременно в много страни, Мишо постига перфектен резултат и се нарежда сред 13-те отличници от 30-те хиляди участници по целия свят. Любчо пък печели два златни медала – в Казахстан и на Олимпиадата в Хонг Конг през миналата година. „Всяка свободна минута решавам задачи, защото ми доставя удоволствие“, казва той и това обяснява най-добре успехите му.

Родителите и на двамата седмокласници са на „ти“ с математиката. Бащата и майката на Мишо дори са завършили същата природоматематическа гимназия под липите, в която той сега учи. Някога също са били в „златния“ отбор на Стара Загора и са кавалери на отличия от международни състезания А както се казва плодът не пада по-далеко от дървото. Любен слага към хората, които са му отворили очите за „царицата на науките“ още и учителката си в първи клас - Мима Темникова. Другият "виновник" естествено е любимият им наставник по математика Любомир Любенов, открил и развил десетки таланти не само в Града на липите. "Като никой друг той обяснява простичко сложните формули и задачи", казва за неговия метод на работа Мишо.

За най-големия от триото – Теодор Танков, пък Любенов има „безгранични познания“ и е незаменим тренер и консултант за межуднародните състезания. Теодор е шампион на Азия за 2017-та и вицешампион от Тайланд през тази година. Има и едно любопитно отличие от Сеул - Бронзова награда за презентация по числовата редица на Фибоначи.

„Това бе едно видеофилмче за приложението на математиката в ежедневието, а самата числова редица на Фибоначи е една прогресия, която много често се среща при цветята“, превежда на обикновен език същността на презентацията и на наградата талантът. Тео съзнава ясно какво е да си шампион на Азия по математика при милион дарования само в необятния Китай, но не хвърчи небесата от това признание. „И много други деца имат добри постижения, медали и купи от международни състезания“, казва скромно момчето. За него математиката е като любима компютърна игра, която му доставя огромно удоволствие. Не си налага непременно днес или тази седмица да реши еди колко си задачи. „Като излизаш с приятели нали не броиш колко пъти си бил с тях, приятно ти е да бъдеш с тях“, дава елементарен пример Тео. За него математиката, решаването на задачи е просто е любимо занимание и удоволствие. Като при Мишо и Любчо.

„Тримата ги обединява божията искра, която носят в себе си, хъса и амбицията да успеят, иначе са много различни като всеки талант“, казва за своите възпитаници Любенов. И нещо друго според него – и тримата са попаднали на добри педагози още в първи клас, имат безрезервната подкрепа и на своите родители, абсолютно необходими условия за отглеждането и развитието на всяко дарование.

И тримата таланти нямат кой знае колко време за игра, но не се лишават от любимите си увлечения извън училище и постоянния маратон на състезанията. Мишо например през ден по 1-2 часа е във фитнеса, за да поддържа форма. И сам се е убедил колко важно е това и за ума, и за тялото, за да издържи на напрежението и стреса в училище и на състезания. Теодор пък е върл фен на компютърните игри и на тях посвещава свободното си време.

Очаквано и трите момчета биха искали да продължат образованието си в чужбина в някой от престижните университите по света - Кембридж, Оксфорд, Иейл, Колумбия, Корнел, Принстън и т.н Михаил още не е мислил къде ще учи след завършване на гимназията. Любен вече е избрал правото. „Загледал съм се в един престижен американски колеж“, не крие своето желание и Теодор.

Дали биха се върнали в България след като завършат в чужбина? "Да, стига тогава да има по-добри условия да работим, това което обичаме и да се развиваме", казват сякаш са се наговорили звездните таланти на Стара Загора.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай