Започва кампанията за прием в първи клас

Започва кампанията за прием в първи клас | StandartNews.com

Днес стартира кампанията за прием в първи клас в общинските училища. Родителите на кандидат-първолаците могат да подават документи.

На 30 март всички общински училища обявиха свободните си места. Заедно с проекта на Система за прием за първи клас, бяха внесени и прилежащите райони, които са определени от районните администрации съвместно с директорите на школата.

Уседналостта и близостта на дома до училището е водещ критерий за прием в първи клас, като за него няма да се дават точки, а кандидатите ще се разпределят в четири групи. В първата ще са децата, чийто постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището не е променян в последните над три години. Те всъщност ще имат и най-голяма преднина. Във втората група ще са кандидатите, при които уседналостта е от една до три години. В третата пък ще бъдат децата, които в последната година живеят в близост до желаното училище. В четвъртата група ще са първокласниците, които живеят извън прилежащия район на училището.

Най-напред ще се приемат децата от първата група и при наличие на свободни места постепенно ще се преминава към следващите. Предвидени са и четири допълнителни критерии. До тях обаче ще се прибягва само в случай, че броят на кандидатите в определена група надхвърля план-приема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай