За шестица на изпита - натисни "едно"

Коронавирусът ще докара вируса на неграмотността

За шестица на изпита - натисни "едно" | StandartNews.com
  • Коронавирусът ще докара вируса на неграмотността

"Вие се свързахте с университета. За отлична оценка, натисни едно, за много добра - натисни две, за диплома - изчакай свързване с оператор".
Тези дни в социалните мрежи, а и не само там, се появиха десетки саркастични коментари, свързани с факта, че университетите ще приемат без изпит и само с оценки от матурата в регулирани професии като право, журналистика, в ред други специалности, където по традиция изпитът се приемаше с по-висок коефициент от оценката на държавния зрелостен изпит. И отчасти критиките имат право - спецификата на определени професии е прекалено тясна, за да си позволят да използват само оценките от матурата, въпреки че според легендата на МОН тази оценка ставала все по-качествена.
Тази година обаче играта на криеница ще става все по-голяма - МОН ще твърди, че учениците, завършили от дистанция, са дали достатъчно надеждни знания, за да влязат дори и в най-престижните специалности, като снижат нивото, а вузовете ще подкрепят тази теза, защото иначе би трябвало да обявят нулева година.
Иначе казано, университети, които в минали учебни години и без това приемаха след полагане на изпит младежи, които пишеха "адвокад" и "йорист" за бъдещата си специалност, официално ще приемат бъдещи юристи, които евентуално ще могат да пишат правилно само думата "кеш".
Коронавирусът ще позволи, за нещастие, в българското образование да се настани един също толкова сериозен вирус - този на неграмотността. Тази година училище ще завършат десетки монтьори, готвачи и строители, учили дистанционно. Като ги знаехме как учат преди кризата, не бих препоръчала да се возим в асансьорите им, да ядем манджите им и да живеем в сградите им, когато обучението е завършило на две - на три, само за да докажем, че сме му надделели на този вирус. За лекарите не ми се мисли.
Ясно е, че висшите училища не могат да си позволят лукса да обявят нулева година, както и да направят присъствени изпити /за университетите, където има прекалено много кандидати/, защото ще ги обвинят, че предизвикват заразяване и травмират студентите и преподавателите. Но ако тръгнем в посока на решението университетите да приемат с матури, нека приемем европейския опит - по-широк прием в началото на следването и елиминиране на онези, които не се справят, до края на следването - постепенно, още от първата година. Има го и в Германия, и във Франция. У нас техническите университети единствени изхвърлят студенти за нисък успех, според данни на МОН, а всички други охотно им позволяват да презаписват нови и нови години, докато накрая се дипломират. Ако в момента приемът по този начин се позволи, нека поне след първите години да отпадат онези, които са доказали, че не се справят качествено. Да се правят допълнителни езикови курсове, както и допълнителни курсове във всеки сектор, в който има съмнение, че знанията, усвоявани дистанционно, не са достатъчни.
Иначе - направо да звънна в юридическия факултет и да си поръчам една магистратура. По наказателно право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай