ВУТП и НКЖИ ще работят за създаването на обща инженерна програма

Целта е още от септември да има прием, а НКЖИ да стимулира бъдещите си кадри и със стипендия за целия курс на обучение

ВУТП и НКЖИ ще работят за създаването на обща инженерна програма | StandartNews.com

Целта е още от септември да има прием, а НКЖИ да стимулира бъдещите си кадри и със стипендия за целия курс на обучение

Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) ще работят за създаване на съвместна бакалавърска програма с ниженерна насоченост. Това стана ясно при подписването на договор за сътрудничество между 140-годишния университет и най-големия работодател в България. От страна на ВУТП документът подписа ректорът на университета професор д-р. Миглена Темелкова, а от името на НКЖИ подпис постави генералният директор на компанията г-н Златин Крумов.Професор Темелкова изтъкна, че университетът е пионер в разработването на образователни програми в изключително близко сътрудничетво с бизнеса, като самите компании подпомагат образователния процес с оборудването на лаборатори и симулатори и дори участват в лекционнте занятия и упражненията със свои представители.

„ВУТП е държавно висше училище със 140 годишна традиция в обучението на кадри за сектор съобщения, с възпитаници които имат силна практико приложна експертиза. Близо 93% от студентите на ВУТП работят по специалността си още докато учат и това отразява стремежа на университета да бъде максимално близо до потребностите на трудовия пазар, когато организира и провежда образователния процес“, коментира проф. Темелкова в обръщение към присъстващите.„Изграждаме последно поколение системи за сигурност и управление на железоътната мрежа и за управление на ресурсите на влаковата дейност. Централизацията на тези системи се подготвя от водещи европейски производители, но след това е много трудно да се намерят кадри, които да оперират системите. Затова е важно да изпратим сигнал към децата, че могат да останат и да развиват таланта си тук. Защото и тук могат да намерят предизвикателна и удовлетворяваща работа“, посочи от своя страна г-н. Златин Крумов.

Той допълни, че компанията в момента развива проекти на стойност 1.3 млрд. лв. и огромна част от тях обхващат интегрирането на последно поколение системи за управление на железопътния транспорт, сигнализация, извличане и анализ на данни и за оперирането с тях компанията ще се нуждае от мотивирани и подготвени специалисти. Само софийското поделение на компанията изпитва недостиг на персонал, изразяващ се в над 100 незаети бройки, стана ясно на събитието.ВУТП е основано през 1881 година с указ на Княз Александр Батенберг и е най-старото специализирано висше училище в България. Към днешна дата университетът разполага с академичен състав и материална база, адекватни за потребностите на трудовия пазар и е от малкото училища, чиито бройки за държавна поръчка всяка година се увеличават поради големия интерес от страна на кандидат студентите за обучение в специалности като киберсигурност, мрежова администрация, архитектура на приложения и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай