Връщат малчуганите в клас. Условието

Ако не се стигне до локдаун

Връщат малчуганите в клас. Условието | StandartNews.com

Най-малките ученици от начален ще се върнат присъствено в класните стаи най-късно до 8-и ноември, но само ако няма пълен локдаун. Това стана ясно от думите на образователният министър акад. Николай Денков, който обясни, че все още не е ясно какви ще са тестовете за децата и как ще бъдат правени.

"Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, ако няма пълен локдаун", заяви акад. Денков пред Bulgaria ON AIR.

Министърът обясни, че спазват два принципа. ”Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас.

Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите", подчерта акад. Денков.

Акад. Денков призова учителите да се ваксинират. „Забравете тези страхове, те са неоснователни.

Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания Ковид-19 протича тежко”, обърна се към педагозите той. За учителите също ще има безплатни тестове, ако не са ваксинирани или преболедували.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай