Вълчев: Да се инвестира в оборудване на кабинети

министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети училища в четири общини от област Благоевград

Вълчев: Да се инвестира в оборудване на кабинети | StandartNews.com

„През последните години увеличихме финансирането за малките училища, благодарение на което учителите в тях бяха подкрепени и беше създадена модерна образователна среда, която мотивира учениците да учат. Училищата и детските градини в по-малките и отдалечени общини също получават допълнителни средства“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който посети училища в четири общини от област Благоевград - Хаджидимово, Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча, цитиран от пресцентъра на МОН.

По думите му, все повече ще трябва да се инвестира в създаването на модерна и приобщаваща среда, в оборудване на кабинети, за да се стимулира интересът на учениците към учене и да се развива тяхното мислене. На срещите учителите са благодарили за увеличението на заплатите им и за средствата, отпуснати по проекти и национални програми. През последните години министерството е отпуснало 1 324 174 лева за общинските училища в област Благоевград.

В Средното училище "Св. Паисий Хилендарски" в село Абланица, което е иновативно, министър Вълчев се е запознал с проекта за изграждане на STEM център, насочен към учениците от 7-и клас в профилите "Природни науки" и "Софтуерни и хардуерни науки". Там се обучават 325 ученици в 17 паралелки и се работи по проекти, свързани с технологии и природни науки, както и с развиване на креативното мислене. Кабинетите, за които училището е защитило проект за 300 000 лева, вече са готови и до дни се очаква да пристигне купеното оборудване.

Министър Вълчев е посетил и защитеното училище "Васил Левски" в село Осина, за което от МОН са отпуснати 58 000 лева. С тях е санирана сградата за началното училище - поправен е покривът, изградено е отопление и са създадени модерни кабинети и класни стаи.

С учителите в община Сатовча министър Вълчев е разговарял за обучението в присъствена и електронна среда. В Обединеното училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Плетена е въведено профилирано обучение по "Природни науки" и "Математика". Учениците след 7-и клас в Средното училище "Христо Ботев" в село Вълкосел се обучават в "Природни науки", "Хуманитарни науки" и "Математика". В селото учат 340 ученици, много от които продължават образованието си и често избират лекарската професия.

Министър Вълчев се е срещнал и с учители в селата Годешево и Слащен, както и с педагози от Трето училище в Гоце Делчев. Всички учители са изразили мнение, че възстановяването на присъственото обучение е необходимо и полезно за децата, и се надяват следващата учебна година да премине нормално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай