Уникален форум: Среща на европейските университети

Тристранна конференция България - Франция - Испания

Уникален форум: Среща на европейските университети | StandartNews.com

Ректорът акад. Лъчезар Трайков, в качеството си на председател на Съвета на ректорите и представляващ МУ – София като българската висша институция в Европейския университет INGENIUM, участва в уникална по рода си тристранна международна среща. Тя бе по инициатива на посолствата на Франция и Кралство Испания в България, с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Националната агенция за оценяване и акредитация.

Откриването на френско-българо-испанската среща „Посолствата в подкрепа на европейските университети“ се проведе във френската резиденция, с любезното домакинство на Н.Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция. На събитието присъства и посланикът на Кралство Испания Н.Пр. Алехандро Поланко Мата. „Приоритет за нас е в този университетски съюз, чрез създаването на успешни партньорства, да поддържаме високо ниво на пре

подавателско и изследователско сътрудничество, в различните области на специализация. Убеден съм в успеха на INGENIUM и вярвам, че усилията ни ще бъдат ползотворни и в унисон с европейските ценности“, каза акад. Трайков в приветствието си към гостите.

На следващия ден, срещата продължи в конферентната зала на представителството на Европейската комисия в София, в присъствието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Гости от седем съвместни европейски алианса, от трите държави, обмениха натрупан опит от участието им в инициативата „Европейски университети“ и споделиха конструктивни препоръки за премахване на законодателно-административни пречки пред общите инициативи. Целта на събитието бе да се насърчат европейските университетски алианси и в частност участието на българските университети в тях.

Координаторът на INGENIUM и професор от Университета в Овиедо, Испания, Agustín Nieto Alonso, взе участие в Първата сесия на втория работен ден, като запозна аудиторията с профила на новоизграждащия се Европейски университет INGENIUM. Испанската делегация беше съставена от четирима представители, като сред тях бяха: заместник-ректорът по интернационализация Jesús Daniel Santos, директорът на Алианса проф. Ana Isabel Álvarez González, както и комуникационният експерт Alberto Esparza Hueto. Френският партньор в лицето на Университета на Руан, Нормандия, Франция, беше представен от Eric Dargent, вицепрезидент по международните въпроси и от професор Antoine Ouvrard-Pascault.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай