Учител каза истината за учебната година

Да, разумно е да се започне онлайн

Учител каза истината за учебната година | StandartNews.com

„Ако бройките продължават да се увеличават, каквато е тенденцията и прогнозните модели, според мен по-разумно е да се започне онлайн. Поне докато не се овладее ситуацията“, коментира пред „Монитор“ Лилия Стоянова, която и част от неформалното обединения  „Обединени учители за безопасно образование”.

Едно от притесненията на Стоянова е, че ваксините не пазят на 100% от заразяване. „Ваксините пазят от тежко протичане от заболяването, имам някаква сигурност, но все пак извън училище общувам с моите деца, родители. Няма гаранция дали ще се опазя здрава и дали няма да предам заразата.

Семейството ми не е защитено. Ваксинирах и големия си син, по-малкото ми дете няма как да получи ваксина“, обясни учителката. Тя подчерта, че дори и да се ваксинират, не може да се гарантира непрекъснат учебен процес. Стоянова допълни, че спазването на дистанция също не предпазва на 100%, затова е добре и да се закупят въздухопречистватели.

Тази седмица „Учители за безопасно образование” и  „Обединени учители за безопасно образование” изпратиха писмо до МОН и МЗ, в което настояват за допълнителни мерки в училищата.

Една от мерките е  разрешаване на прилагането на трета бустерна доза за всички, които работят в системата на образованието, лица над 65 години и всички лица с хронични и съпътстващи заболявания. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обаче заяви, че това ще е възможност едва когато Европейската агенция по лекарствата вземе решение.

„Отправихме запитване до нея и те ни отговориха, че към този момент няма решение за промяна в кратката характеристика. Самата Световна здравна организация също не препоръчва такава ваксина“, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай