Учим чужд език по-бързо и по-успешно

В сугестопедичния център Easy Way

Учим чужд език по-бързо и по-успешно | StandartNews.com
  • В сугестопедичния център Easy Way
  • Чудото се случва още на втората седмица, казва управителката на школата г-жа Копчева сугестопед с опит повече от 11

- Госпожо Копчева, какви курсове за чужди езици организира вашата школа по  сугестопедия?

- В момента сме концентрирани в провеждането и развиването на курсовете по английски език за деца и възрастни. Този език сега е необходим за редица цели, като пътуване и работа в чужбина, преминаване на интервю за работа и други. Разбира се, всяка цел предполага и съответна програма. Имаме цялостна авторска програма за нивата от А1 до В2 за възрастни, като още в средното ниво започваме да включваме бизнес ориентирани теми. За по-ниските нива темите са общи и свързани с бита, но колкото повече напредва учащият, толкова повече се усложняват темите, лексиката и граматиката. Подбираме актуални теми и такива, съобразени с целите на курсистите, като това предполага периодично обновяване на съдържанието на курсовете и създаването на изцяло нови такива. В процес сме на изграждане и на цялостно авторска програма по английски за деца, изцяло базирана на принципите на сугестопедията, покриваща всички необходими знания за съответния клас, да не кажа, и превишаваща го.

- Колко голям е интересът към тези курсове?

- Интересът към курсовете е постоянен, но за съжаление отчитаме, че все още методът не може да набере популярността, на която се надявахме, започвайки през 2011 г. По голямата част от хората се обръщат към традиционните курсове, а сугестопедичният курс по английски език е до десет пъти по-успешен в сравнение с един стандартен курс и то за неколкократно по-малко време.

- Какво е времетраенето на един курс и какъв обем от знания се научава?

- Един сугестопедичен курс по английски се провежда в рамките на месец, 3-4 пъти седмично по 4 астрономически часа, но обемът знания, който се придобива се равнява на три стандартни езикови курса.

- Бихте ли пояснили как чрез метода на сугестопедията се научава чужд език?

- При метода сугестопедия се създават условия за по-бързо и по-лесно усвояване на многократно увеличен учебен материал. Цялостната атмосфера на курса няма много общо със стандартното обучение. Непринудената атмосфера, комплексното представяне на учебния материал с помощта на различни видове изкуство, отсъствието на типичните елементи в обучението като тестове, проверка на домашни, бяла дъска и не на последно място, абсолютното спокойствие на преподавателя, че участниците в курса са способни да усвоят огромно количество материал за кратко време създават условия за разкриване на психичните резерви на личността. И тогава се случва „чудото“. За две седмици използваме три граматически времена, с лекота водим разговори на разнообразни теми и учим с удоволствие. Усещането е за едно много добре прекарано време. Няма нищо сложно, но трябва да се промени цялостната ни нагласа към ученето на чужд език. То може да се случва спокойно, приятно и в същото време да е високоефективно и то за кратък период от време. Докато ние сме свикнали, ако нещо е сериозно да се случва много трудно и с огромно напрежение.

- Как се разви методът от създаването му преди десетилетия от проф. Лозанов до  наши дни.

- Мога да кажа със сигурност как той се развива в новото време от 2010 г. насам. Изнесен е в частната сфера, като има различни езикови школи по сугестопедията. Колегите-сугестопеди не само водят курсове по различни езици, но създават и огромно количество учебен материал и с всеобщи усилия модернизираме сугестопедията, за да е актуална към съвременния начин на живот. Смятам, че той трябва да се разпространи колкото се може повече не само в школите, но още по-полезно би било за цялото общество, ако принципите на метода се наложат и в образованието за по-малките ученици.

- Подобрява ли според вас сугестопедията духовното здраве на хората?

- Да, определено. Курсът може да се разглежда дори и като терапия, макар и да звучи твърде смело, не е преувеличено. Умелото вплитане на психологически похвати в езиковия курс спомага той да е толкова ефективен и полезен за цялостната личност. Курсът води до спонтанно вдъхновение, хрумват ни идеи за работа, хоби, проекти. Започваме да се чувстваме по-уверени в общуването с околните, по-мотивирани да постигаме целите си, и се развива цялостна позитивна нагласа.

- Курсовете, които провеждате, допринасят ли за откриване на някои скрити заложби у хората, които изучават чужд език по този метод?

- Това е и курс за личностно развитие и може да отключи неподозирани таланти у човека. Имало е случаи наши курсисти да променят изцяло посоката на живота си след завършване на курса. Други участници постепенно променят нагласата си към света, а с това и мисленето, и живота си. Моя курсистка започна да учи английски език на 65 г. и тръгна да обикаля света. Тя се почувства свободна да направи това едва на тази възраст и със сигурност суегестопедията „отключи“ тази мотивация. Преподавателка в нашата школа казва, че се чувства изключително вдъхновена след края на курсовете си и то ежедневно, да се занимава с различни творчески дейности. Тя усеща прилив на енергия и мотивация вместо често срещаната умора и досада от работния ден.

 

https://suggestopediaen.com/home

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай