Училището в хола, дипломата от Кеймбридж

Вече петима домашни ученици учат в наши и чужди вузове

Училището в хола,  дипломата от Кеймбридж | StandartNews.com

Може ли да завършиш у дома, без да си стъпил в класната стая, и най-накрая да станеш ментор в Гугъл. Едно българско момче на име Дариъл доказа точно това. Общо над 1500 български деца, или по-точно техните родители, са отказали обучението в класната стая, за да подготвят децата си в домашни условия. Част от тях вече са завършили средното си образование и успешно работят като ИТ специалисти или следват у нас и в чужбина, разказа пред "Стандарт" Петър Порумбачанов, който е създател на асоциацията за домашно образование у нас.

Самият Порумбачанов има пет деца - четирима синове и една дъщеря, които се обучават изцяло вкъщи. Като историк, той сам им преподава история благодарение и на по-стари учебници.

За точните науки теглят информационни ресурси предимно от САЩ, където има организация, осигуряваща обучение изцяло вкъщи. Децата се подготвят в домашни условия, като учат математика, физика и химия изцяло на английски, и след това полагат тестове, когато са готови. "Предимството е, че децата полагат изпита не на конкретна дата, а когато са готови.

Ние купуваме материалите за една година за около 400-500 долара, а семействата, които искат техните деца да се явят на изпита чрез Кеймбридж, дори не купуват материали, защото могат да ги изтеглят онлайн. Заплащат само такса за явяване на изпита", разказва Порумбачанов. Напоследък все повече семейства залагат или на Кеймбридж, или на руските сайтове, които предлагат изцяло материали за домашно образование.

В Русия по този начин учат около 200 000 деца, така че материалите са в изобилие. В България лично аз познавам руски семейства, които теглят материали от техните сайтове, за да може да обучат децата си, допълва той. Най-много все пак са тези, които избират американски образователни програми, които в някои случаи струват и по 2000 долара.

Според Порумбачанов, регистрираните в тяхната организация деца, които са обърнали изцяло гръб на българската образователна система, са около 500. Техните родители предпочитат да теглят програми през "Гугъл" и да ги учат вкъщи, като в крайна сметка съответната държава, от която е изтеглена програмата, дава сертификат за образованието.

Така е станало и с най-големия му син Георги, който в момента учи английска филология в Софийския университет, въпреки че е имал и предложения за обучение в чужбина. "Помолихме да изпратят от Американската асоциация за домашно образование хорариум на лекциите му, както и заверка с апостил, че това образование е легитимно. Яви се на изпит по английски и го взе с отличен, така че сега следва и работи едновременно, въпреки твърденията, че децата, учещи вкъщи, трудно се вписват в средата", разказва Порумбачанов.

Друг такъв пример е Божидар Маринов, който преди време спечели олимпиада по математика и не успя да получи наградата си, защото не учи в училище, а се обучава у дома. Той в момента работи в ИТ-компания, както и Дариъл - едно от другите момчета. Той едновременно работи в наша компания и е ментор в Гугъл, където спечелил конкурс. Друго българско момиче, завършило у дома, учи в китайския клон на университета Дюк. Общо пет са българчетата, завършили вкъщи, които следват у нас или в чужбина. Деси от Варна следва в университета във Велико Търново, след като не е стъпвала в класна стая.

Има обаче и втора категория деца и родители, които не избират чужди образователни системи, за да закупят програми от тях, а решават да се възползват от предложената от новия просветен закон форма и да си ги подготвят вкъщи в самостоятелно обучение. В края на годината обаче те трябва да се явят на изпит на общо основание и според Порумбачанов именно тук се къса нишката. "Някои от учителите, които и без това са прекалено претоварени, за което не ги виня, се държат прекалено враждебно към децата.

Имало е деца в начална училищна възраст, които са излизали от такива изпити разплакани. Представете си дете на 7 години, което влиза само на изпит срещу петима инспектори и те започнат да му говорят "Абе, ти ли си най-големият умник, дето не иска да ходи на училище". То не е в състояние да изложи всичките си знания и излиза, без да покаже какво е научило", споделя Порумбачанов.

Затова и според него законът за средното образование е извадил очи, вместо да изпише вежди, разрешавайки така наречената самостоятелна форма на подготовка. Част от родителите, които са приели общообразователната система, за да готвят по нея детето си, макар и от дистанция, се отказали от нея и си купили програми от чужбина.

"По-лесно е на семействата с по-големи деца, осолено в гимназията, които имат възможност да ги образоват и дистанционно. За малчуганите между първи и четвърти клас обаче това е твърде натоварващо. Най-елегантното решение е да избереш така нареченото дистанционно обучение, при което детето само решава кога е готово да се яви на изпит", разказва той.

Самият Порумбачанов, който е историк по образование, прави уроците на децата си по българска история основно на терен. "Не съм доволен от последните учебници по история, така че давам на децата си стари дебели книги, а после направо пътуваме до местата, за които става дума, водя ги и в музеите", споделя той. По неговите думи всички уроци освен български език и литература, бг история и бг география се водят на английски, макар че по математика има някои много качествени български и руски сборници със задачи. "За съжаление по природните науки не е така и повечето родители използват предимно онлайн ресурси на английски", допълва той.

За да могат децата, които учат вкъщи, да комуникират помежду си, семействата всяка година правят конференции, чиято кулминация е така наречената Вечер на талантите. В нея участват както хлапета, така и родители. малките свирят на китара, пеят, а някои заедно с родителите си дори правят филми. Тази година например петте деца на Порумбачанов, заедно с него и негов приятел, правят филм, в който малките с машина на времето се връщат назад, за да се сблъскат с родителите си и заедно да обсъдят ценностите си. Двамата бащи вече са се снимали с пионерска и чавдарска връзка, а филмът в момента е на ниво "постпродукция" и трябва да се появи през септември.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай