Училище само за богати

Майките свършиха отпуските и бързия интернет

Училище само за богати | StandartNews.com

* Майките свършиха отпуските и бързия интернет

* Директори искат друг вид тестове, тези не ставали за хлапетата

Големите ученици от частните училища имат шанс да се върнат в класните стаи по-бързо от връстниците си, които учат в обикновени общински или държавни школа.

Причината е, че техните директори имат готовност да закупят сами тестовете за ковид, с които учениците ще бъдат проверявани два пъти седмично. МОН вече разреши школата, които имат финансов ресурс, да си купят от щадящите тестове.

До дни това решение ще бъде облечено и в заповед, след като няколко частни училища изпратиха запитвания до образователното министерство по тази тема.Така за пореден път в образователната ни система се появява ново неравенство, след като стотици други ученици ще продължат да се обучават онлайн, а някои от тях дори не разполагат с необходимите устройства или с достатъчно бърз интернет.

Това означава, че на финалната права, наречена матури, децата на по-платежоспособни родители евентуално ще се представят по-добре, отколкото онези, които гледат уроци от екрана. Част от тях наваксват с частни преподаватели, но твърдят, че ако са онлайн, това намалява ефекта, защото се натоварват психически от такова количество дистанционни часове и на практика "изключват" от темата.Учители споделят, че децата влизат в образователната платформа и се регистрират, след което започват да чатят помежду си и не участват в урока.

"В някои провинции на Германия въведоха клас плюс - тоест повтаряне на класа заради периода на пандемията, като го повтарят всички ученици.

Може би е редно така да стане и тук, за да не излезе от училище едно поколение илитерати, които ще имат високи оценки на матурата само по милост", споделят родители в социалните мрежи. Някои от учителите пък разказват, че уж изолираните у дома деца в рамките на учебния час отговарят: "Госпожо, в трамвая съм, ще Ви звънна после, окей?"

Голям е и проблемът с изчерпващия се вече отпуск на родителите, които трябва да гледат децата у дома. Някои имат работа, която могат да вършат от вкъщи, но се оплакват, че това е невъзможно, след като детето всеки момент търси консултация, а в същото време шефът крещи, че задачата трябва да бъде свършена от днес за вчера. "Имаме баба, която е готова да помага, но е зле с компютрите, така че няма как да свърши работа в дистанционното", споделят майки в "Родители.бг". Директори вече споделиха, че има проблем и с типа тестове, избран от министерството.

"От децата се очаква да не са яли, пили вода и дори да не са си измили зъбите преди да дойдат в клас, което противоречи с всички хигиенни навици, в които ги възпитаваме", разказва Мария Николова, начален учител. Директорът на 119-то СУ

Диян Стаматов пък изрично заяви, че избраните от министерството тестове не са подходящи за най-малките. Той препоръчва тези, които вече са доставени чрез обществената поръчка, да бъдат ползвани за връщане в училище на по-големите, а следващата поръчка да съдържа специално изискване "Приложимо ли е за възрастта?"

Има и директори, които се оплакват, че никой не извозва чувалите със слюнчени тестове на децата и мазетата в училищата им започват да се превръщат в хранилища на биологични отпадъци. 

Междувременно още 359 000 теста за COVID-19 пристигнаха в склада на БЧК в село Лозен край София, съобщиха от просветното министесртво. С тях се гарантира присъственото обучение на учениците от 1 до 4 клас в цялата страна за две седмици напред. В 12 области, които върнаха децата в клас миналата седмица, се разпределят тестове от същия вид, който те вече ползват - със събиране на слюнка в пликче. Регионите, които започнаха тестването на малките ученици, ще получат общо 119 000 теста от втория вид - с пластмасови фунийки. Навсякъде изследването на децата протича нормално. Активно се включват учители, непедагогически специалисти, родители и други доброволци, казват от МОН. Родители дори споделят, че са искали да участват в тестването, но им е казано, че засега няма нужда, защото педагозите се справят добри.До момента министерството на образованието и науката е получило общо 766 000 щадящи теста за ученици. Очакват се още 1.1 млн. теста по втората обществена поръчка на министерството на здравеопазването. При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от 5, 6, 7 и 12 клас. 

Един от приоритетите е връщането на абитуриентите, защото тази година те ще държат матура в нов вариант.

До момента те са се готвили за нея само онлайн и не е сигурно как ще се справят с изпитите си. Другата възлова точка са седмокласниците, на които предстои кандидатстване, но при тях поне не са предвидени промени в изпитите. Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са се увеличи почти двойно за около месец и половина. Ако в началото на октомври те са били около 3%, в средата на ноември процентът им вече е над 6% на сто. Това показват данни на просветното министерство за имунизираните ученици, ден след като най-малките деца от 1 до 4 клас от 13 области у нас се върнаха в класните стаи след тестване. Децата от останалите 15 области обаче продължиха да учат дистанционно поради забавяне на доставката на 200 000 теста от втората фирма.

Имунизираните ученици няма да бъдат тествани два пъти в седмицата когато се върнат в клас, припомнят от МОН.

От изследване в училище нямат нужда също и децата с валидни документи за преболедуване или за антитела. Продължава да расте и процентът на имунизираните учители - от около 35% към 5 октомври, сега той приближава 43%. Ваксинирани са също 33% от непедагогическите специалисти. "Тази тенденция дава надежда за скорошно възстановяване на нормалното присъствено обучение навсякъде в страната", надяват се от МОН.

Междувременно оттам отчетоха, че все повече родители от уязвимите групи в страната се съгласяват децата им да бъдат тествани и да се върнат в училище след разговор с образователните медиатори. От седмица те обикалят домовете на родители на ученици от 1 до 4 клас и разговарят с тях за ползите от присъственото обучение, гарнирано с кифла или баничка за закуска.

По данни на Център "Амалипе", в над 60% от случаите усилията им се увенчават с успех, казват от министерството. Родителите, които променят мнението си и пожелаят децата им да се върнат в клас, трябва да декларират това в декларация за съгласие поне 2 дни преди връщането им в училище. Има обаче и училища, които директно са отказали предложените от МОН таблети, защото са сигурни, че родителите ще ги занесат направо в заложните къщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай