Училищата минават на ротация

Решение ще се вземе седмица след 4 януари

Училищата минават на ротация | StandartNews.com

Главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев сподели пред БНР, че ако тенденцията към намаляване на новите случаи на коронавирус се потвърди, ще има възможност да се обмисли и разхлабване на мерките. По думите му пълна картина за случващото се обаче ще има при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари или след 11 дни.

Просветният министър Красимир Вълчев също сподели, че при запазване на тенденциите, ще се премине към вариант за редуване на 5-12 клас. От МОН вече бяха изпратили примерни графици за ротация на класовете и спрямо тях учениците от даден випуск не се задържаха у дома за повече от две седмици.

Причината за това, че на третата седмица спадала мотивацията за учене при онлайн уроците. До 11-и януари учениците от прогимназиален и гимназиален етап със сигурност са онлайн.

В част от школата учителите не спряха с да изучват на нов материал с учениците си и ще продължат в уроците по график. В други обаче три седмици се провеждаха дейности по интереси или за наваксване на пропуските и малчуганите в тях ще продължат с усвояването на нови знания, докъдето са спрели преди да бъдат изпратени вкъщи.

А за класовете, които първи минаха към дистанционното обучение (по решение на училищно или общинско ниво) ще се събират повече от два месеца с уроци от вкъщи. Все пак, някои дейности, които не могат да бъдат отложени като учебните практики, могат да бъдат разрешени, за има как да се проведат до края на учебната година. Следващата седмица в клас се връщат децата от първи до четвърти клас изкараха три седмици у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай