Учениците се връщат в клас наесен

Директорите искат ясни правила за мерките по време на занятия и как да се действа при положителен тест за коронавирус в училище

Учениците се връщат в клас наесен | StandartNews.com

Учениците може да се върнат в клас наесен. Към решението учебната година да започне присъствено се върви, след като на Отраслов съвет днес около него са се обединили МОН, синдикатите и работодателските организации, пише „Марица“. 

След дългите дебати на различни варианти е отчетено, че съществува 5% вероятност да се открие заразено дете или учител. Ако това се случи, системата ще трябва да премине към смесена форма на дистанционно и присъствено обучение. Може да се стигне до карантиниране на паралелка или цял етаж от учебно заведение.

Следващата седмица предстои да заседава комисия в разширен състав - отново с участие на директори, синдикати и представители на МОН, но и на здравни експерти. Тя трябва да разпише регламент за мерките по време на занятия и как да се действа при положителен тест за коронавирус в училище. Директорите са настояли за точен и ясен регламент, който да се изработи от МОН, а не всяко школо да действа според ситуацията и да определя само стратегията си. И към момента има общи указания на министерството, но школските шефове са поискали по-детайлното им разписване.

Втората новина от Отрасловия съвет днес е, че има вариант да се отложи с година атестирането на учителите, което трябваше да тръгне през октомври. Предложението на двата профсъюза в бранша – Синдиката на българските учители към КНСБ и синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, е било в атестационните комисии да има и техни представители.

МОН по-скоро беше против тази идея, но като тръгнахме да дебатираме, се стигна до позиция, че е по-добре при сегашните условия да отложим с година атестирането, каза националният лидер на синдикат „Образование“ към „Подкрепа“ Юлиян Петров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай