Тестват учителите за бърнаут

Преподавателите ще попълват въпросник спят ли добре

Тестват  учителите за бърнаут | StandartNews.com

Министерството на образованието, синдикат "Подкрепа" и Пловдивският университет правят тест на учителите, които евентуално са преживели бърнаут. Идеята на синдиката е, че много учители и директори преживяват по-тежка фаза, докато са в училище и нямат възможност реално да релаксират.

Всеки директор работи поне два часа над разрешеното, попълва поне 50 документа, за които трябва да бъде изнамерен електронен  вариант, обяснява директорът на 119 СУ Диян Стаматов. Част от въпросника е дали учителят спи добре, дали разрешава правилно конфликтите в училище.

По информация от образователните институции, директорите работят всеки ден не по-малко от 2 часа над установения работен ден от 8 часа. Разбира се това не се отчита сумарно и не се заплаща или компенсира. Това се налага поради
брутално увеличените административни процеси
с които са натоварени образователните институции.

Учителите работят твърде често над установената от закона норма и това е вече утвърден негативен ефект, който отблъсква младите учители, които са опитали да започнат учителската професия.
Всички олимпиади и състезания се провеждат в съботни и неделни дни, а обикновено не се заплащат или компенсират, за което синдикатите искат допълнителни средства.

Извънреден труд се явяват и ежедневните срещи с родители, които задължително се случват от 17 до 20 часа, което натоварва учителя с оставане в учебното заведение до късни доби. Българските родители, за разлика от практиките в европейските образователни системи, далеч не са готови да дойдат в училище в рамките на работното време на учителя, а го правят във време, което те самите си определят.

Много родители дори отказват контакта с педагогическите специалисти, а новият образователен закон не е предоставил механизъм на педагогическите специалисти да задължат недобросъвестните родители. Често учители и директори разговарят с родители през нощните часове.

По време на външни оценявания и матури, десетки хиляди учители, като квестори и длъжностни лица, трябва бъдат в училищата в седем, което означава, че работния им ден започва в пет сутринта. Това, разбира се пак не се заплаща или възмездява по никакъв начин.

Друг извънреден труд полаган от учителите е по време на дежурство в коридора и училищните дворове. Този труд, освен че е несвойствен, лишава педагога от основни физически нужди и прави учителската професия непривлекателна за огромна част от дипломираните специалисти.
Най-вредният ефект на извънредния труд при учителите е бърнаут синдромът, който при учителите е много силно изразен.

Синдикат „Образование“ ще участва в национално изследване за диагностика на бърнаут синдрома при педагогическите специалисти. В това изследване ще се проучи влиянието на демографските фактори, факторите на професионалната, семейната и социалната среда върху появата на бърнаут синдром.

Резултатите от това национално изследване ще се използват от българските синдикати и МОН са създаване на липсващата образователна политика за компенсиране на труда на учителя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай