Тестват учениците могат ли да пишат заявление

23 са въпросите в новите изпити за десети клас

Тестват учениците могат ли да пишат заявление | StandartNews.com

Просветното министерство публикува новите въпроси за учениците, които трябва да се явят на изпитите в десети клас. За първи път 16-годишните ще се явяват на тестове, а оценките от тях ще се окажат валидни за кандидатстването на деца от обединените училища, тоест до десети клас, в гимназии. Учениците, които завършват десети клас, ще държат изпити по български език и литература, по математика, по чужд език и по дигитални компетентности.

Просветното министерство е преценило, че от общо 23 въпроса 16 са свързани с отговори на тест. Един от тях е свързан с писане на текст, който обаче не е свързан с литературно произведение, а по-скоро с написване на заявление, за да се явиш на изпит за повишаване на оценката, или CV.

Посочени са и всички автори, изучавани в девети и десети клас, върху които може да има въпроси, като в този период се изучава само българска литература. В конспекта се включват Паисий, "Изворът на Белоногата", Ботев, "Левски" на Вазов, "Бай Ганьо се върна от Европа" , Яворов, Дебелянов и "Гераците" на Елин Пелин. В списъка са и "Зимни вечери" на Смирненски, "Индже" на Йовков, "Ти помниш ли морето и машините" на Вапцаров"

Оценките на учениците ще се вземат под внимание само за децата от обединените училища, които кандидатстват за продължаване на образованието си в 11 и 12 клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай